anagajati in cadrul unui birou

Beneficiile extrasalariale – cheia catre echipe de lucru motivate si loiale


In domeniul muncii salarizate, un domeniu aflat in continua schimbare si, mai ales, sub o presiune din ce in ce mai mare din cauza competitiei pentru talente care devine tot mai acerba, companiile se confrunta adesea cu provocarea de a gasi metode inovative pentru a atrage si retine cei mai buni profesionisti.

In acest context, beneficiile extrasalariale au devenit instrumente esentiale in arsenalul strategiilor departamentelor de resurse umane. Azi, nu mai este suficient sa oferi un salariu competitiv; angajatii din prezent cauta un pachet complet de recompensare care sa le valorifice nu doar munca, ci si bunastarea generala.

Importanta unor beneficii pentru angajati consistente nu trebuie deloc neglijata. Pe langa faptul ca aceste pachete de recompensare, suplimentare fata de salariu, le ofera angajatilor un nivel de trai mai bun, ele exercita efecte semnificative si asupra motivatiei, productivitatii si loialitatii lor fata de compania angajatoare. Un pachet bine gandit de beneficii extrasalariale poate face diferenta dintre retinerea unui angajat valoros si riscul pierderii acestuia catre concurenta.

Pentru angajatori, oferirea unor beneficii extrasalariale generoase nu reprezinta doar un gest de recunoastere si apreciere fata de eforturile angajatilor. Este, de asemenea, vorba despre o strategie investitionala inteligenta care aduce, pe termen lung, numeroase avantaje financiare si operationale intregii companii.

Prin acest articol, ne propunem sa exploram domeniul beneficiilor extrasalariale si sa descoperim cum pot acestea sa transforme un loc de munca obisnuit intr-un mediu in care angajatii se simt valorizati si motivati.

1. Beneficiile extrasalariale pentru angajati – definire, evolutie si importanta

In cautarea unui echilibru intre viata profesionala si cea personala, angajatii moderni pun tot mai mult accent pe pachetul de beneficii extrasalariale oferit de angajatori salariatilor. Dar ce sunt, de fapt, aceste beneficii si cum se diferentiaza ele de salariul direct platit angajatilor?

 • Ce inseamna beneficii extrasalariale?

Termenul de beneficii extrasalariale se refera la acele compensatii oferite angajatilor care nu sunt incluse in pachetul lor salarial direct. Acestea pot lua forma unor servicii, facilitati sau avantaje care imbunatatesc calitatea vietii profesionale si personale a angajatilor. De la asigurarile medicale pentru angajati la programe de dezvoltare profesionala, si pana la asigurari de viata pentru angajati ori la asigurarile de accidente pentru angajatii care lucreaza in medii periculoase, beneficiile extrasalariale sunt astfel concepute incat sa aduca un plus de valoare salariatului, dincolo de remuneratia financiara a muncii stabilita prin contractul de munca.

 • Scurt istoric si evolutia conceptului de beneficii pentru angajati

Conceptul de beneficii extrasalariale pentru salariati nu este nou. Acesta a evoluat de-a lungul timpului, adaptandu-se la schimbarile socio-economice si la asteptarile angajatilor. Daca in trecut, un simplu bonus sau o asigurare de sanatate erau suficiente, astazi angajatii cauta locuri de munca care pot oferi pachete de beneficii extrasalariale mult mai diversificate si personalizate.

 • De ce sunt importante beneficiile extrasalariale pentru salariati?

Beneficiile extrasalariale pentru angajati joaca un rol crucial in strategia de retentie a angajatilor. Ele demonstreaza ca angajatorul este dispus sa investeasca in bunastarea angajatilor sai, ceea ce poate duce la o crestere a satisfactiei in munca, a loialitatii si a productivitatii. Mai mult, beneficiile pentru angajati pot fi un factor decisiv pentru un candidat care alege intre mai multe oferte de munca.

Prin urmare, beneficiile extrasalariale sunt mai mult decat simple avantaje financiare indirecte; ele reprezinta o recunoastere a valorii pe care angajatii o aduc companiei si un mijloc prin care angajatorii pot construi o cultura organizationala puternica si durabila.

2. Principalele categorii de beneficii extrasalariale pentru salariati – topul beneficiilor pentru angajati in functie de domeniile de activitate

Beneficii extrasalariale - doua angajate asezate la birou zambind

Diversitatea beneficiilor extrasalariale pentru angajati reflecta complexitatea nevoilor si asteptarilor acestora in cadrul unei organizatii. Aceste beneficii pot fi clasificate in mai multe categorii, fiecare avand rolul sau in a imbunatati calitatea vietii profesionale si personale a angajatilor.

Gama de beneficii extrasalariale pe care le pot acorda angajatorii este vasta si variata. Cu toate acestea, majoritatea facilitatilor din aceasta gama se incadreaza in urmatoarele categorii principale:

 • Beneficii pentru angajati legate de sanatate

Printre cele mai populare astfel de beneficii pentru salariati se numara asigurarile medicale pentru angajati subscrise de angajator in numele angajatilor. Aceste polite acopera costurile pentru servicii medicale in clinici private, oferind angajatilor acces rapid la ingrijiri de calitate superioara.

Tot aici se incadreaza si abonamentele la sali de sport / fitness, clinici stomatologice sau centre de recuperare oferite gratuit de unele companii.

O categorie speciala de beneficii pentru salariati, de natura nesalariala, este reprezentata de asigurarile de accidente pentru angajati subscrise de angajator mai ales in domeniile in care gradul de periculozitate al locurilor de munca este unul ridicat.

O categorie aparte este reprezentata de asigurarile de viata pentru angajati care pot acoperi, in afara de riscul decesului, si riscuri de alta natura precum invaliditatea, interventiile chirurgicale, boli grave sau profesionale, incapacitate temporara sau permanenta de munca etc.

 • Beneficii financiare suplimentare pentru salariati

Tichetele de masa, tichetele cadou, tichetele de vacanta, primele anuale, bonusurile de performanta, toate fac parte din categoria beneficiilor financiare extrasalariale.

Unii angajatori pun la dispozitie si beneficii precum accesul la imprumuturi bancare avantajoase sau la scheme de economisire privata.

Tot in aceasta categorie pot fi incluse bonusurile pentru atingerea anumitor indicatori cheie, optiunile de a achizitiona sau de a primi gratuit actiuni ale companiei, planurile de pensii private.

 • Beneficii de dezvoltare profesionala

Avand in vedere importanta tot mai mare a invatarii si perfectionarii continue a competentelor, multe companii ofera beneficii precum sesiuni de training, cursuri de instruire si de formare profesionala, coaching sau programe de mentorat. Alte facilitati din aceasta categorie pot fi: oferirea de acces la materiale educationale, oferirea de abonamente la publicatii de specialitate etc.

 • Alte categorii de beneficii pentru salariati

Companiile mai pot acorda salariatilor si alte beneficii precum:

 • Beneficii legate de timpul liber precum zile libere platite suplimentare, program flexibil de lucru, munca de la distanta etc.
 • Beneficii legate de bunastare personala precum servicii de consiliere psihologica, mese calde la birou, sali de recreere, masaj la birou etc.

Indiferent de categoria din care fac parte, beneficiile extrasalariale sunt apreciate de angajati pentru ca le ofera posibilitatea de a se simti valorizati si de a avea o viata mai echilibrata. De exemplu, asigurarile medicale pentru angajati pot reduce stresul legat de problemele medicale, in timp ce programele de dezvoltare profesionala pot stimula cresterea personala si profesionala.

Alegerea beneficiilor extrasalariale potrivite poate fi o arta in sine, iar modul in care acestea pot fi aliniate cu domeniul de activitate al companiei pentru a maximiza impactul pozitiv asupra angajatilor reprezinta una din punctele forte de atractivitate a companiei angajatoare.

Fiecare sector de activitate are particularitatile sale, iar topul beneficiilor extrasalariale pentru angajati trebuie sa reflecte aceste diferente pentru a fi cu adevarat valoroase. De exemplu:

 • Domeniul IT&C

In acest sector foarte dinamic si competitiv, cele mai atractive beneficii pentru salariati vizeaza urmatoarele:

– oferirea de pachete de asigurari medicale pentru angajati care acopera servicii medicale preventive si de inalta calitate;

– bonusuri financiare consistente bazate pe performanta;

– beneficii legate de timp liber precum program flexibil, munca de acasa, zile libere nelimitate;

– oportunitati de dezvoltare profesionala: cursuri, certificari, conferinte;

 • Domeniul serviciilor

Pentru companiile care activeaza in domeniul serviciilor, pachetul optim de beneficii pentru angajati ar putea cuprinde:

– tichete de masa/restaurante;

– abonamente la sali de sport/activitati recreative;

– oferirea de pachete personalizate de asigurari de viata pentru angajati si de raspundere civila;

– reduceri la produsele/serviciile companiei.

 • Domeniul productiei

In sectorul productiv, beneficiile extrasalariale cele mai apreciate tind sa fie:

– oferirea de asigurari de accidente pentru angajati  care sa acopere riscurile specifice locurilor de munca;

– bonusuri si prime anuale generoase;

– transport decontat sau masini de serviciu;

– echipamente moderne de protectie si conditii de munca imbunatatite.

 • Domeniul comercial

Pentru angajatii din retail si distributie se potrivesc beneficii extrasalariale precum:

– tichete de cumparaturi/reduceri la produsele companiei;

– weekend-uri si concedii prelungite;

– mese calde la birou;

– dezvoltare profesionala: cursuri de vanzari, de managementul relatiei cu clientii etc.

In esenta, cele mai valoroase beneficii pentru angajati sunt cele adaptate nevoilor si asteptarilor specifice ale acestora in raport cu domeniul si sarcinile de lucru.

Prin oferirea unui pachet diversificat de beneficii pentru angajati, companiile pot crea un mediu de lucru atragator si pot contribui semnificativ la satisfactia si loialitatea acestora.

3. Asigurari private de sanatate sau de viata – avantaje si dezavantaje pentru salariati si angajatori

Asigurari private de sanatate sau de viataIntr-o piata a muncii dominata de dinamism si competitie, angajatorii sunt mereu in cautarea unor metode eficiente pentru a-si pastra angajatii valorosi si pentru a atrage noi talente. Asigurarile private de sanatate si de viata reprezinta un beneficiu extrasalarial tot mai cautat, oferind avantaje semnificative atat pentru angajati, cat si pentru angajatori.

Achizitia de catre angajator de pachete personalizate de asigurari medicale pentru angajati poate aduce numeroase beneficii pentru angajator:

– atragerea si retinerea celor mai valorosi angajati prin oferirea unui pachet salarial competitiv;

– cresterea productivitatii muncii prin asigurarea unor servicii medicale rapide si de calitate pentru angajati;

– reducerea costurilor pe termen lung generate de concediile medicale si absentele angajatilor;

– imbunatatirea imaginii si reputatiei companiei ca “angajator de top”;

– eventuale beneficii fiscale prin deductibilitatea primelor de asigurare de la calculul impozitului pe profit.

De asemenea, protejarea personalului cu asigurari de viata pentru angajati reprezinta un beneficiu apreciat, care aduce urmatoarele avantaje angajatorului:

– creste loialitatea si motivatia angajatilor prin aratarea grijii pentru bunastarea familiilor lor;

– sporeste atractivitatea companiei pentru talentele tinere;

– imbunatateste relatiile cu partenerii sociali si sindicatele;

– implementarea cu succes a principiilor de responsabilitate sociala corporatista.

In plus, oferirea de asigurari de accidente pentru angajati reprezinta un avantaj competitiv major, ce aduce urmatoarele beneficii:

– acopera costurile de tratament si reabilitare in caz de accidente, degrevand angajatorul din acest punct de vedere;

– creste gradul de siguranta si protectie pentru angajati, motivandu-i suplimentar;

– reduce riscul litigiilor si proceselor de malpraxis impotriva companiei;

– evita impactul negativ al accidentelor grave asupra productivitatii si performantei ;

– contribuie la o cultura organizationala puternica centrata pe grija pentru oameni.

In esenta, pachetele de beneficii extrasalariale generoase demonstreaza aprecierea angajatorului fata de eforturile angajatilor si reprezinta investitii inteligente pentru intreaga companie. Includerea unei asigurari de viata pentru angajati si a unei asigurari de accidente in pachetul de beneficii demonstreaza o grija profunda pentru siguranta si securitatea lor. Acestea pot contribui la crearea unui sentiment de apartenenta si la consolidarea unei culturi organizationale bazate pe incredere si respect reciproc.

In mod similar, o asigurare medicala pentru angajati poate servi drept un puternic factor de motivare, oferind angajatilor linistea sufleteasca ca sanatatea lor si a familiilor lor este protejata. Acest lucru poate duce la o mai mare concentrare asupra muncii si la o productivitate crescuta.

4. Beneficiile extrasalariale – strategii de implementare si personalizare

Beneficiile extrasalariale

Implementarea eficienta a beneficiilor extrasalariale necesita o planificare atenta si o abordare strategica. In randurile urmatoare, vom explora modurile in care angajatorii pot sa aleaga si sa personalizeze beneficiile pentru a maximiza satisfactia angajatilor si pentru a sprijini obiectivele companiei.

 • Cum sa alegi si sa personalizezi beneficii pentru angajati?

Personalizarea beneficiilor extrasalariale este esentiala pentru a raspunde nevoilor diverse ale angajatilor. Angajatorii trebuie sa evalueze cu atentie nevoile echipei si sa ofere beneficii care sunt relevante si valoroase pentru aceasta. De exemplu, un program de asigurare medicala pentru angajati poate fi adaptat pentru a include servicii specifice care sunt cerute cu precadere de catre angajati.

 • Comunicarea eficienta a beneficiilor pentru angajati

O comunicare clara si transparenta este cruciala pentru ca angajatii sa inteleaga si sa aprecieze valoarea beneficiilor extrasalariale oferite. Angajatorii ar trebui sa foloseasca canale de comunicare eficiente si sa se asigure ca angajatii sunt constienti de toate beneficiile disponibile si de modul in care le pot accesa.

 • Crearea unui mediu de lucru bazat pe recunoastere si apreciere

Un mediu de lucru in care angajatii se simt recunoscuti si apreciati poate fi intarit prin beneficii extrasalariale bine gandite. Programele de recunoastere a angajatilor, cum ar fi cele care ofera asigurari de viata pentru angajati sau asigurari de accidente pentru angajati, combinate cu alte beneficii extrasalariale pot avea un impact pozitiv asupra moralului si angajamentului salariatilor.

Privind spre viitor, este clar ca beneficiile extrasalariale vor continua sa joace un rol vital in atragerea si retentia talentelor. Inovatiile in domeniul tehnologiei si schimbarile in dinamica fortei de munca vor duce la aparitia unor noi forme de beneficii, personalizate si aliniate cu asteptarile angajatilor din generatiile viitoare.

Asadar, este esential ca toti liderii de business, managerii de HR si decidentii din institutii de stat si firme private sa recunoasca importanta beneficiilor extrasalariale si sa se angajeze intr-un proces continuu de evaluare si imbunatatire a pachetelor de beneficii oferite. Prin adaptare si inovatie, organizatiile se pot asigura ca raman competitive si ca angajatii lor se simt valorizati si motivati.