Previziuni Leader Team Broker: Piata asigurarilor de raspundere profesionala din Romania va creste cu 20-30% pe an


  • IT&C, industria navala, cea farmaceutica sau consultanta – domeniile unde va creste raspunderea profesionala

Bucuresti, 29 noiembrie 2021: Leader Team Broker, jucator cheie pe piata asigurarilor din Romania, specializata in managementul riscurilor, estimeaza ca piata politelor de raspundere profesionala va creste in Romania, in urmatorii ani, intr- un ritm mediu anual de 20-30%, pe masura diversificarii pietei muncii si a segmentului serviciilor prestate de romani pentru angajatori din strainatate. Daca in prezent, piata politelor de raspundere profesionala este dominata de serviciile prestate in IT&C, in anii urmatori este de asteptat ca segmentul raspunderii profesionale sa fie accesat si mai mult de prestatori de servicii din industrii precum cea maritima, producatori de suplimente alimentare, furnizori de servicii pentru industria financiara, companii de recrutare, consultanta de business sau media&entertainment.

Piata politelor de raspundere profesionala se dezvolta deja de cativa ani la nivel local iar analizele pe care le-am efectuat indica un ritm de crestere anual in viitor de 20-30% pe an. Aceasta tendinta este fireasca mai ales in contextul in care, de la un an la altul creste numarul persoanelor fizice sau al companiilor ramanesti care lucreaza sau presteaza servicii pentru companii din strainatate. In statele cu economie dezvoltata si, implicit, cu o cultura a asigurarilor, polita de raspundere profesionala este o necesitate. In Romania nu avem aceasta obisnuinta de asigurare a unui risc survenit in timpul exercitarii profesiei si, poate mai important, sunt meserii insuficient reglementate pentru care este imposibila asigurarea la o companie locala de asigurari locala“, a explicat Alexandra Elena Durbaca, Director executiv Leader Team Broker.

Oficialul companiei a explicat ca o meserie care nu este inclusa in Codul ocupatiilor, gestionat de Ministerul Muncii, pune asiguratorii romani in imposibilitatea de a crea si vinde o polita specifica prin care se acopera riscul profesional. Mai mult, chiar daca acea meserie se regaseste in Nomenclatorul ocupatiilor, raspunderea profesionala nu poate fi invocata si asigurata daca la nivelul industriei nu are un cod de conduita profesionala si etica unanim recunoscut.

O astfel de situatie se intalneste in cazul profesiei de psiholog, de exemplu. Desi profesia este recunoscuta oficial ca ocupatie, este dificil de creat o asigurare de raspundere profesionala de catre companii de asigurare romanesti pentru ca nu exista un Cod de conduita profesionala. Acest cod este referinta, cu ajutorul careia se poate face distinctia intre risc si dauna. Un alt exemplu ar fi raspunderea profesionala pentru un marine surveiller. Este o meserie prestata de o persoana sau o companie care se asigura ca produsele transportate de o nava comerciala sunt la standardele contractate. Pentru ca in Romania aceasta meserie nu este recunoscuta oficial, este nevoie sa apelezi la o polita creata de o companie internationala, ea nu exista in portofoliul asiguratorilor romani“, a adaugat CEO-ul Leader Team Broker.

Pentru a acoperi nevoi specifice din industrii mai putin reglementate sau pentru meserii inca nerecunoscute oficial in Romania, Leader Team Broker dezvolta produse specifice colaborand cu asiguratori internationale si raspunde oricarei cereri de raspunddere profesionala indiferent ca este primita din Romania sau din strainatate.

Experienta ultimilor ani ne arata ca in viitor, cererea de polite de raspundere profesionala va creste in Romania in industrii precum cea navala – nave comerciale, media&entertainment – organizatori de evenimente, sanatate – realizatori de studii clinice sau producatori de suplimente alimentare, industria financiar-bancara – furnizori de servicii complementare, facilitatori de cash, HR-servicii de recrutare a fortei de munca, consultanta antreprenoriala sau de business“, a declarat Razvan Rusu, fondator Leader Team Broker.

Ca urmare a produselor de asigurare aduse de Leader Team Broker in Romania plecand de la noua tendinta, in 2021, compania furnizeaza produse de asigurare pentru companii din 16 state europene.

Leader Team Broker are in portofoliu peste 700 de solutii si produse de asigurare oferite de peste 30 de asiguratori nationali si internationali (piata Lloyds), printre cele mai noi produse intrate in portofoliu numarandu-se si Asigurarea de raspundere contractuala Amazon.