Dezastrele naturale si asigurarea potrivita pentru protejarea casei, masinii, culturilor agricole
Fenomenele extreme ale naturii pot avea un impact enorm asupra comunitatilor umane, indiferent ca este vorba despre pierderea de vieti omenesti, despre raniri, distrugeri de locuinte sau de cladiri diverse, despre pierderi economice sau sociale. Din aceasta cauza este important sa se cunoasca in detaliu care sunt riscurile asociate dezastrelor naturale si ce masuri trebuie sa fie luate in asa fel incat sa se micsoreze semnificativ impactul lor asupra societatii umane in ansamblu.
Un instrument esential in acest sens este asigurarea ce ofera protectie financiara in cazul aparitiei unor evenimente neprevazute. Aceasta va garanta primirea unor despagubiri financiare, micsorarea stresului financiar, dar si protejarea impotriva riscurilor majore, ceea ce inseamna ca trebuie aleasa cu multa grija, comparand ofertele si citind termenii si conditiile politei.
In articolul urmator veti descoperi ce sunt dezastrele naturale, care sunt efectele lor asupra vietii oamenilor, ce fenomene sunt considerate asa si care sunt beneficiile unei asigurari potrivite pentru protejarea optima a casei, masinii si chiar a culturilor agricole. De asemenea, veti gasi cateva criterii importante pentru a putea alege asigurarea de care este nevoie in functie de situatie, precum si unele sfaturi utile.
1. Dezastrele naturale – definitie si informatii generale
Dezastrele naturale sunt acele evenimente iesite din comun, care sunt cauzate de fenomene cum ar fi cutremurele, inundatiile, incendiile de vegetatie, uraganele etc. si care duc la numeroase pagube materiale sau la pierderi de vieti omenesti. Din nefericire, din cauza schimbarilor climatice astfel de evenimente vor avea loc tot mai des, ceea ce face necesara cunoasterea lor, precum si a modului in care pot fi prevenite.
1.1. Efectele catastrofelor naturale asupra vieții oamenilor
Catastrofele naturale au, de regula, efecte dezastruoase asupra vietii oamenilor. Astfel, din cauza lor se inregistreaza pierderi de vieti omenesti sau ranirea mai mult sau mai putin grava, precum si aparitia unor traume psihologice profunde, ale caror efecte se vor observa in timp. Printre efectele sociale se numara dezbinarea familiilor si a comunitatilor, cresterea saraciei si inegalitatii, aparitia a tot felul de incertitudini legate de viitor sau probleme de sanatate (fizica si mentala).
In afara de acest aspect poate fi amintit si cel al distrugerii locuintelor sau infrastructurii, ceea ce duce la pierderea adapostului sau chiar a locului de munca, la imposibilitatea accesarii unor servicii absolut necesare sau la perturbari economice foarte grave. Costurile destinate reconstructiei pot fi foarte mari, iar statul va fi nevoit sa investeasca sume impresionante pentru a reface totul, avand astfel o presiune uriasa asupra bugetului.
Un alt efect al dezastrelor naturale este faptul ca o parte a populatiei afectata de aceste fenomene isi poate pierde locuinta si va fi nevoita sa se mute in alte locuri, chiar in calitate de refugiati. Uneori s-au inregistrat probleme sociale si economice, deoarece, nu de putine ori, integrarea oamenilor in noile comunitati se face destul de greu, vulnerabilitatea lor in astfel de conditii dificile fiind foarte ridicata.
Dezastrele naturale pot avea urmari grave si asupra mediului natural, nu doar asupra societatii umane. Cateva exemple in acest sens sunt distrugerea habitatelor naturale a animalelor, poluarea solului, a aerului si apei, disparitia biodiversitatii.
1.2. Ce fenomene sunt considerate calamitati naturale in lume
Fenomenele considerate dezastre naturale sunt:
- meteorologice;
- geologice;
- altele.
Iata si cateva exemple de catastrofe naturale:
In cadrul fenomenelor meteorologice considerate dezastre naturale pot intra uraganul sau ciclonul tropical, inundatiile, valurile de caldura, seceta, tornadele, grindina. Toate aceste evenimente pot produce daune severe oamenilor, proprietatilor, infrastructurii. O problema cu care se pot confrunta oamenii daca au loc astfel de fenomene este si afectarea culturilor agricole (seceta, inundatiile, grindina) sau distrugerea partiala sau totala a masinilor (grindina, inundatii, tornade, uragan).
Fenomenele geologice care pot fi considerate dezastre naturale sunt cutremurele, eruptiile vulcanice, alunecarile de teren sau tsunami (in Romania, ultimul cutremur puternic ce s-a inregistrat in Marea Neagra a fost de 7,2 pe scara Richter, in anul 1901, si a generat un val inalt de 4-5 metri care a dislocat maluri, a distrus locuinte, lasand in urma o populatie foarte inspaimantata).
Mai exista si alte fenomene ce pot fi incluse in categoria celor care pot provoca dezastre naturale. Un exemplu in acest sens este incendiul de vegetatie. In momentul in care focul este scapat de sub control se ajunge la distrugerea padurilor, culturilor agricole, habitatelor naturale, ceea ce afecteaza foarte mult calitatea aerului respirabil si, desigur, biodiversitatea. De asemenea, mai poate fi mentionata si pandemia (de orice tip ar fi) care permite raspandirea rapida a bolilor infectioase cu efecte impresionante: pierderi de vieti omenesti, imbolnaviri numeroase, modificari in activitatea umana, perturbari economice etc.
2. Ce este asigurarea în cazul catastrofelor naturale
Acest tip de polita mai poarta numele de asigurare in caz de catastrofa sau asigurare impotriva riscurilor naturale. Specialistii sunt de parere ca pentru a avea o viata lipsita de griji in Romania este necesara incheierea unei astfel de asigurari, deoarece, practic, nu va fi nevoie ca proprietarii de locuinte, culturi agricole sau autoturisme sa plateasca reparatiile din propriul portofel. Din pacate, Romania nu este ferita de astfel de fenomene, asa ca oricand pot avea loc incendii, cutremure, inundatii etc. Asigurarea in caz de catastrofa protejeaza asiguratul si are ca principale caracteristici acoperirea specifica, limita de acoperire, prima de asigurare, deduceri si conditii diverse.
Printre tipurile de polite care acopera daune cu privire la dezastrele naturale se numara asigurarile pentru persoane juridice, ideale pentru acele firme care vor sa se protejeze impotriva pierderilor financiare ce sunt cauzate de evenimente de acest fel (inundatii, cutremure etc.). Astfel, pentru a construi un mediu de afaceri stabil este indicata incheierea asigurarilor agricole sau asigurarilor de risc in constructii, ambele oferind cele mai bune solutii, pliate pe riscuri si nevoi. Cei care vor sa-si protejeze locuinta sau autoturismul impotriva dezastrelor naturale se pot gandi la incheierea asigurarii pentru locuinta (acopera cu succes pagubele provenite din diferite surse) sau asigurarii CASCO (are beneficii multiple pentru soferi).
2.1. Care sunt beneficiile asigurarii în cazul dezastrelor naturale
Incheierea unei asigurari impotriva riscurilor naturale este foarte importanta. Din pacate, de cele mai multe ori oamenii nu-si dau seama de acest lucru decat atunci cand au parte de evenimente neprevazute si se confrunta cu pagube uriase, care presupun investitii financiare mari, pe care nu si le permit deseori. Printre avantajele unei astfel de polite se numara:
- In primul rand, este vorba despre protectia financiara pe care o ofera tuturor celor care aleg sa o incheie. In cazul in care apar astfel de fenomene ce produc pagube mai mari sau mai mici, asigurarea acopera cu succes costurile reparatiilor;
- In al doilea rand, se obtine siguranta ca investitia realizata in locuinta, autoturism, culturi agricole este acoperita chiar si daca au loc evenimente nedorite. Indiferent de situatie, asiguratul isi mentine stabilitatea financiara;
- In al treilea rand, o astfel de asigurare reduce foarte mult timpii de reconstructie sau de reparatie, ceea ce contribuie la revenirea cat mai rapida la normalitatea de dinainte de producerea fenomenului natural;
- In al patrulea rand, asigurarea poate sa acopere cheltuielile suplimentare pe care le poate face asiguratul in ce priveste nevoile imediate pe care acesta le are ca urmare a producerii evenimentului (de exemplu, hrana, cazare, chirie etc.).
2.2. Cum se alege cea mai potrivita asigurare impotriva dezastrelor naturale
Diversitatea mare de asigurari impotriva dezastrelor naturale existenta pe piata din Romania face ca alegerea sa fie oarecum dificila. Din acest motiv, este indicat ca inainte de orice achizitie sa se ia in considerare sfaturile specialistilor si cateva criterii esentiale, care pot face diferenta.
- Pentru inceput trebuie sa se faca identificarea riscurilor specifice zonei, deoarece acestea pot varia in functie de acest aspect. Daca trebuie avute in vedere doar cutremurele, incendiile, furtunile, asigurarea trebuie sa specifice acest aspect. La fel se va intampla daca zona este mult mai expusa uraganelor, tsunamiului sau tornadelor;
- Se trece mai apoi la estimarea valorii proprietatii viitorului asigurat. Valoarea ei trebuie sa fie calculata corect, astfel incat acoperirea sa fie una corespunzatoare nevoilor. Nu este deloc indicat sa fie trecuta o valoare mai mica, deoarece si sumele obtinute in caz de daune vor fi la randul lor mai mici;
- Nivelul de acoperire trebuie sa fie unul care sa se muleze nevoilor si bugetului. Aceasta limita trebuie sa fie suficienta pentru a acoperi nevoia de protectie;
- Deducerea este suma fixa care se scade din despagubirea platita de compania de asigurari in caz de dauna. De regula, ea poate descuraja solicitarea de despagubire doar pentru daunele minore. Astfel o deducere mare inseamna prima de asigurare mica si o contributie mai mare din partea asiguratului in caz de dauna;
- Compararea ofertelor existente pe piata este vitala pentru cei ce vor obtinerea celor mai bune conditii si a preturilor corecte. Calitatea conteaza foarte mult, totusi, asa ca se va tine cont de acest aspect, mai mult decat de cel al pretului.
3. Sfaturi utile pentru protejarea impotriva dezastrelor naturale in Romania
Protejarea impotriva dezastrelor naturale trebuie avuta in vedere de orice persoana, intreprindere, firma, institutie publica sau privata etc., deoarece pagubele produse de aceste fenomene sunt, de regula, unele foarte mari. Acest lucru se poate observa trecand in revista calamitatile naturale petrecute in lume in ultima vreme si efectele lor impresionante (cutremurul din Turcia si Siria, uraganul Ian, inundatiile din Pakistan, inundatiile din Australia, seceta din Europa din 2022, incendiile de vegetatie din California, din 2021, pandemia Covid-19 si asa mai departe).
Un loc important in protejarea impotriva catastrofelor naturale il are pregatirea adecvata. In functie de zona trebuie sa se cunoasca bine care sunt riscurile de producere a unor dezastre naturale si se va crea un plan corect de urgenta (acesta trebuie sa cuprinda rute de evacuare, puncte de adunare, modalitati de comunicare etc.). Un kit de urgenta trebuie sa fie la indemana, acesta incluzand apa, mancare, medicamente, trusa de prim ajutor, lanterna, baterii etc. Pentru locuinta se va avea in vedere consolidarea structurii casei, astfel incat aceasta sa fie mai rezistenta la intemperii, cutremure etc. Nu in ultimul rand, trebuie avute in vedere securizarea obiectelor grele din interior, instalarea sistemelor de avertizare si pastrarea unor rezerve de apa.
Educatia cu privire la catastrofele naturale si la masurile ce trebuie luate este importanta. Astfel, se poate parcurge un curs de pregatire in caz de dezastru ce are loc in comunitate, cu scopul de a intelege exact despre ce e vorba si ce trebuie facut in aceasta situatie. Informarea pe Internet este obligatorie pentru toata lumea, deoarece aici exista o multime de cunostinte utile si de mare ajutor la nevoie. Participarea la unele exercitii de pregatire organizate la nivel local sau la locul de munca este utila, asigurand persoana in cauza ca va fi pregatita pentru a reactiona corect in cazul producerii unor astfel de catastrofe naturale. Informarea cu privire la planurile de urgenta locala in caz de catastrofe naturale trebuie facuta inca de la inceput pentru a putea afla care sunt rutele de evacuare, locurile sigure de adunare de dupa eveniment si pentru a primi toate datele si instructiunile necesare.
Incheierea asigurarii la o companie de asigurari recunoscuta pentru reputatia generala foarte buna este mai mult decat indicata. Polita aceasta, insa, trebuie sa raspunda adecvat necesitatilor de protejare pe care le are asiguratul (locuinta, masina, culturi agricole etc.). Acoperirea trebuie sa fie in ton cu valoarea proprietatii acestuia, astfel incat sa poata primi despagubirea de care are nevoie atunci cand va fi cazul. De asemenea, asiguratul trebuie sa verifice cu atentie inainte de a incheia asigurarea ce dezastre naturale sunt acoperite, altfel nu va primi plata de care are nevoie.
In concluzie, nu se stie niciodata cand pot avea loc astfel de catastrofe naturale, asa ca este foarte bine sa se acorde o atentie sporita protejarii impotriva efectelor acestor evenimente nedorite, indiferent ca este vorba despre incheierea unei asigurari corespunzatoare, despre pregatirea unui plan de urgenta sau despre educarea corecta in directia luarii masurilor cuvenite pentru a reactiona cat mai bine.