Afaceri în domeniul IT - Rolul asigurărilor în dezvoltarea unui business de succes

Afaceri in domeniul IT – rolul asigurarilor in dezvoltarea unui business de succes


Lansarea si dezvoltarea unei afaceri in domeniul IT sunt oportunitati reale de succes, in conditiile in care computerele au patruns in toate domeniile vietii si influenteaza in mod nemijlocit aproape orice activitate economica. Cheia succesului in acest demers este legata de abilitatile tehnologice solide ale fondatorilor, dar si de strategia corecta de gestionare a riscurilor implicate.

In acest sens, de o importanta cruciala este punerea la punct a unui proces de identificare a zonelor problematice si apelarea la asigurarile specifice domeniului, ca protectie impotriva variatelor amenintari care pot afecta stabilitatea si succesul business-ului. Antreprenorii in domeniul IT trebuie sa-si asigure investitiile si sa le fereasca de atacuri cibernetice, daune tehnologice si pierderi financiare pentru dezvoltarea unei afaceri profitabile.

In articolul de mai jos, persoanele care vor sa dezvolte o afacere in domeniul IT pot consulta sfaturi utile in vederea infiintarii ei, atat in ceea ce priveste planificarea si inregistrarea, cat si cu privire la operarea si dezvoltarea ulterioara. De asemenea, acestia vor putea descoperi care sunt tendintele actuale in domeniu, ce idei de afaceri pot fi transformate cu usurinta in activitati profitabile si care este rolul asigurarilor in acest demers.

1. Afaceri în domeniul IT – de la planificare si infiintare la dezvoltarea afacerii

Afaceri in domeniul it - firma, angajati

Lumea tehnologica evolueaza intr-un ritm accelerat, ceea ce reprezinta o buna oportunitate pentru persoanele ce au cunostinte in domeniu si care vor sa-si transforme talentul intr-o activitate lucrativa.
Startup-urile IT sunt preferate de numerosi tineri investitori romani, deoarece organizarea unei astfel de afaceri este relativ facila, investitia initiala nefiind foarte mare. Totusi, nu trebuie sa se piarda din vedere riscurile la care se expun noii antreprenori si solutiile usoare ce pot fi utilizate in acest sens pentru evitarea aparitiei unor situatii problematice.

1.1. Planificarea si inregistrarea unei afaceri în domeniul IT

Transformarea unei idei in realitate, in ceea ce priveste infiintarea unei firme in domeniul IT, este o oportunitate reala, de succes, dar in acelasi timp si un demers plin de provocari. Pentru cresterea sanselor, este necesara trecerea printr-o etapa initiala de planificare a demersului si de infiintare a afacerii. Specialistii in domeniul economic recomanda ca orice activitate sa debuteze in acest mod deoarece astfel pot fi identificate acele zone in care sansele sunt maxime.

  • Printre elementele de care trebuie sa se tina cont in aceasta privinta se numara:
    Analiza pietei si identificarea oportunitatilor. Domeniul IT se imparte in doua zone principale, cea de hardware si cea de software. Prima categorie este mai greu de abordat de catre incepatori, deoarece presupune existenta unui capital apreciabil, ce trebuie utilizat pentru achizitionarea tehnologiei necesare. Domeniul softurilor este recomandat, pentru ca este nevoie, de regula, doar de cateva investitii (spatiu, amenajare birouri, tehnologie de calcul, achizitie de softuri).
  • Elaborarea planului de afaceri. Documentul are un rol esential in stabilirea conceptului de afacere si a obiectivelor urmarite, precum si in obtinerea finantarii. Mai mult decat atat, planul de afaceri este si un ghid util in activitatea propriu-zisa, ce urmeaza dupa infiintarea firmei.
  • Alegerea formei juridice si inregistrarea afacerii la Registrul Comertului. Dintre optiunile existente, specialistii recomanda alegerea SRL-ului care ofera numeroase avantaje atunci cand se urmareste infiintarea unei firme. Demersul poate fi executat si prin efort propriu, dar este posibila si accesarea serviciilor unei firme de consultanta in afaceri, care va pune la punct toate detaliile organizatorice.
  • Stabilirea domeniului de activitate si inregistrarea la ANAF. Dupa infiintarea firmei este necesara inregistrarea acesteia in scop fiscal pentru respectarea cerintelor si reglementarilor specifice.
  • Obtinerea unor autorizatii pentru firmele din domeniul IT. Firmele din aceasta zona trebuie sa obtina anumite autorizatii, ca de exemplu cele cu privire la GDPR (Regulamentul General pentru Protectia Datelor), care sa arate ca datele clientilor sunt securizate.

Un element de interes, ce trebuie sa fie pus in balanta, este alegerea tipului de firma ce va fi infiintat. Specialistii recomanda ca antreprenorii aflati la inceput de drum sa aleaga o varianta pe care o pot aborda cu succes, chiar daca nu au experienta vasta in domeniu si organizeaza o firma de dimensiuni mici, cu un numar limitat de angajati. In acest sens, cele mai usor de abordat variante sunt: societatea cu raspundere limitata (S.R.L.) si persoana fizica autorizata (P.F.A.).

Printre avantajele S.R.L-ului se numara valoarea redusa a capitalului social necesar la infiintarea firmei, posibilitatea practicarii unei ocupatii fara a exista un document care atesta pregatirea profesionala si alegerea unui numar crescut de coduri CAEN, ce permit desfasurarea mai multor activitati economice. De asemenea, importanta este si raspunderea limitata doar la capitalul social adus la infiintarea firmei (in cazul unui diferend financiar, proprietarul nu raspunde cu averea proprie).

P.F.A-ul, pe de alta parte, este mult mai usor de infiintat si de administrat (nu exista obligativitatea colaborarii cu un contabil), iar profitul este in orice moment la dispozitia proprietarului, fara a fi necesare plata salariului sau obtinerea unor dividende.

1.2. Operarea si dezvoltarea afacerii IT

Infiintarea unei afaceri in domeniul IT este un demers simplu, ce nu presupune investitii majore in ceea ce priveste timpul necesar si capitalul. Transformarea acesteia intr-un business de succes presupune eforturi sustinute in conditiile unei concurente acerbe si a unor schimbari rapide in tehnologia computerelor. Pentru obtinerea si mentinerea avantajului competitiv este necesara luarea unor masuri care sa permita atingerea tintelor de profitabilitate si de dezvoltare ulterioara a companiei:

  • Un element primordial este realizarea unei infrastructuri tehnice corespunzatoare. In acest sens, este necesara realizarea unei investitii majore in tehnologie pentru ca munca ulterioara sa fie una eficienta si sa ofere rezultate pozitive.
  • O grija deosebita trebuie sa fie acordata implementarii unor sisteme de securitate, care sa elimine riscurile atacurilor cibernetice prin elemente de soft si hardware in vederea protejarii activelor si a datelor.
  • Dezvoltarea resurselor umane este un mod de a asigura succesul intr-o companie. Domeniul IT este unul in care talentul isi arata, in cele mai multe cazuri, valoarea, de aceea este importanta recrutarea unor profesionisti cu competente superioare. Aceste competente nu trebuie sa ramana la nivelul initial si trebuie sa se investeasca si intr-o formare continua a angajatilor, astfel incat firma sa ramana relevanta in industrie.
  • Marketingul si relatiile cu clientii sunt elemente importante, deoarece identificarea acestora ofera oportunitati de desfacere a serviciilor oferite. In acest sens, cele mai bune rezultate sunt date de strategii inovative de marketing, adaptate la publicul tinta si de solutii personalizate legate de relatia cu clientii.
  • Firmele la inceput de drum din domeniul IT au sanse mari de succes daca adopta tehnologii emergente. Inovatiile in domeniu reprezinta aproape intotdeauna avantaje competitive si elemente care permit adaptarea rapida la schimbari.
  • Lumea moderna a afacerilor acorda importanta dezvoltarii durabile si responsabilitatii sociale. Din aceasta cauza este necesar ca aceste principii sa fie integrate in planul de afaceri, pentru ca acest lucru permite realizarea unei imagini pozitive in comunitate si industrie in legatura cu firma.

2. Idei de afaceri în domeniul IT

Afaceri in domeniul it - calculator, tableta, birou

Era digitala este intr-o continua expansiune si, din acest motiv, domeniul IT reprezinta o zona in care pot fi dezvoltate numeroase afaceri, oportunitatile fiind majore. Transformarea pasiunii pentru tehnologie intr-o afacere de succes este posibila, insa se recomanda ca directia de dezvoltare sa tina cont de tendintele actuale, care influenteaza cererea clientilor in ceea ce priveste solutiile digitale utilizate.
Mai mult decat atat, aceste tendinte arata si modul in care se va comporta piata in viitor, element care trebuie avut in vedere, in caz contrar sansele de nereusita fiind maxime.

2.1. Tendinte in tehnologia afacerilor cu firme in domeniul IT

Antreprenorii care vor sa aiba succes in domeniul IT trebuie sa fie la curent cu tendintele actuale ce vor domina piata in viitor, deoarece aceasta parte a societatii este intr-o continua dezvoltare si ceea ce este relevant astazi este posibil ca a doua zi sa fie abandonat. Incorporarea acestor tendinte in dezvoltarea unei afaceri ofera sanse pentru viitor si, din acest motiv, este necesara studierea lor si alegerea acelui domeniu in care cunostintele detinute se imbina cu ceea ce se prevede a fi important.

  • Inteligenta artificiala si machine learning sunt doua domenii ce ofera numeroase oportunitati firmelor nou infiintate. In acest sens, este utila dezvoltarea unor algoritmi de invatare automata sau de realizare a unor solutii de inteligenta artificiala personalizate pentru diverse industrii. Sistemele de automatizare a proceselor de business ce au incorporate elemente de inteligenta artificiala sunt din ce mai cerute si mai profitabile.
  • Serviciile de tip cloud sunt folosite de catre diferite companii, iar dezvoltarea unei afaceri in aceasta zona are sanse mari de succes, deoarece clientii sunt relativ usor de gasit. O idee buna este realizarea unor platforme de management a datelor, care sa stocheze, sa gestioneze si sa analizeze informatiile din cloud.
  • Securitatea cibernetica este un alt domeniu cu sanse mari de succes, pentru ca riscul in afaceri este major in ceea ce priveste amenintarile de acest gen. Companiile care dezvolta produse de securitate au sanse de a obtine profit si de a ajunge relevanti pe piata.
  • Internetul lucrurilor (IoT) este actual si se asteapta ca pe viitor sa fie din ce in ce mai important. Dezvoltarea unor dispozitive IoT reprezinta o oportunitate reala, in special daca acestea sunt personalizate pe anumite nise, cum ar fi sanatatea, agricultura, educatia.
  • Realitatea virtuala si augmentata este o tendinta cu sanse mari de succes in viitor, aplicatiile de acest tip fiind tot mai cautate de clienti. Prin crearea unor solutii VR/AR, startup-urile din domeniu pot deveni companii de succes.

2.2. Idei de afaceri IT cu sanse mari de succes

Posibilitatile de dezvoltare a unei afaceri in domeniul IT sunt extrem de numeroase, clientii fiind practic nelimitati ca numar. Persoanele fizice si juridice cauta din ce in ce mai mult produse si servicii din aceasta zona, atat ca elemente de petrecere a timpului liber, cat si ca unele pentru eficientizarea afacerilor.

Avand in vedere aceste elemente, specialistii ofera cateva recomandari care au sanse mari de a se transforma in afaceri de succes:

  • Dezvoltarea de aplicatii mobile este un demers ce poate aduce profituri semnificative in conditiile in care exista miliarde de utilizatori de telefoane inteligente, care sunt intotdeauna in cautarea unei aplicatii care sa-i satisfaca. Oportunitatile sunt majore, profiturile putand fi semnificative, in conditiile in care investitiile sunt minore (exista cazuri in care o persoana cu un laptop conectat la internet a reusit sa dezvolte o aplicatie cautata de milioane de utilizatori).
  • Consultanta in securitate cibernetica este o idee de afacere de succes in conditiile in care amenintarile in acest domeniu sunt unele majore, iar pierderile pot fi semnificative. Persoanele care au cunostinte temeinice despre securitatea cibernetica pot oferi servicii de consultanta, audituri de securitate si solutii de implementare a unor sisteme de securitate solide.
  • Invatarea online a devenit un element constant in societatea moderna. Platformele de e-learning sunt accesate de tineri si de adulti deopotriva si, de aceea, dezvoltarea unor astfel de solutii ce ofera cursuri pe diferite teme reprezinta o oportunitate de afaceri solida.
  • Dezvoltarea de jocuri sau de aplicatii ce folosesc elemente de realitate virtuala este profitabila, clientii cautand astfel de solutii nu doar ca mod de distractie, ci si ca element de instruire in diverse domenii ale industriei.

3. Afacerile în IT și rolul asigurărilor în dezvoltarea unui business de succes

Noii antreprenori in domeniul IT trebuie sa stie ca infiintarea unei afaceri in acest domeniu implica si expunerea la anumite riscuri ce trebuie sa fie gestionate inteligent. In caz contrar, pierderile pot fi unele majore, in special daca este vorba despre implicarea unor clienti ce desfasoara activitati la scara larga.

Este posibil ca pierderile aparute in urma unor evenimente cauzate de riscuri cibernetice sa fie asa de mari incat sa duca la falimentul firmei si chiar la necesitatea platii unor despagubiri uriase. Printre solutiile cele mai utile in tinerea riscurilor sub control se numara si asigurarile IT, instrumente special concepute de firmele care activeaza in domeniul asigurarilor generale. Detinerea unor asigurari impotriva atacurilor cibernetice de catre ccompaniile care ofera servicii de acest tip clientilor ii fereste pe antreprenori de riscuri financiare in cazul in care au loc evenimente nedorite. Un astfel de ajutor este benefic in toate imprejurarile, dar are un rol covarsitor in primele etape de dezvoltare a unei afaceri.

Pentru obtinerea unei garantii a protectiei desavarsite in fata riscurilor cibernetice, antreprenorii din domeniul IT pot apela la diverse solutii, printre care se remarca:

  • O asigurare ce nu trebuie sa lipseasca este raspunderea civila contractuala, care este un tip de asigurare Lloyd’s si care ofera protectie in fata unor erori aparute in momentul in care anumite servicii sau produse de tip IT nu genereaza rezultatele asteptate. Pagubele financiare pot fi recuperate astfel, fara a se aduce atingere finantelor companiei.
  • Asigurarea de raspundere profesionala acopera costurile legale si daunele ce rezulta din erori, omisiuni sau neglijente legate de furnizarea serviciilor IT. Cunoasterea unor elemente despre asigurarea profesionala IT trebuie sa fie obligatorie, deoarece ii fereste pe antreprenori de situatii problematice, care este posibil sa apara in orice moment.
  • Asigurarile pentru protectia proprietatii intelectuale sunt benefice, deoarece elimina posibilitatea aparitiei unor pagube in cazul in care au loc incalcari ale drepturilor de autor.

In concluzie, dezvoltarea unei afaceri in domeniul IT reprezinta o oportunitate de succes, cu conditia luarii in calcul a posibilitatii aparitiei unor riscuri si a implementarii unor solutii care sa permita abordarea acestora intr-un mod corespunzator.

Surse foto: unsplash.com