Art Insurance

Cum se evalueaza si se asigura obiectele de arta si descoperirile arheologice si in cat timp se primeste asigurarea in cazul furtului


Asigurarea obiectelor de arta si a descoperirilor arheologice a devenit un subiect de actualitate, in contextul furtului Tezaurului Dacic din Olanda si a discutiei legate de despagubirile pe care le poate primi statul roman in cazul in care aceste obiecte nu mai sunt recuperate.

Asigurarea patrimoniului cultural – fie ca vorbim despre opere de arta, descoperiri arheologice, obiecte si cladiri istorice -, este o ramura a asigurarilor extrem de specifica si de personalizata in functie de obiectul care se asigura, valoarea acestuia, expunere si depozitare. Daca obiectele respective sunt depozitate sau expuse intr-un muzeu, daca sunt trimise in expozitii nationale sau internationale – si, deci, transportate pe cale rutiera sau aeriana -, toti acesti factori sunt luati in calcul atunci cand se asigura un obiect de arta/artefact istoric sau o expozitie cu astfel de obiecte. De aceea, este greu de stabilit o valoare minima, medie sau maxima a unei astfel de polite, fiecare obiect in parte fiind tratat individual si evaluat in functie de specificul sau.

Astfel, in cazul operelor de arta, patrimoniului cultural sau descoperirilor arheologice se incheie o asigurare de bunuri ”fine art”, care este destinata protejarii acestora impotriva unor riscuri precum daunele materiale, furtul sau pierderea. Aceasta este o polita de asigurare cu regim special, avand particularitati fata de asigurarile standard de bunuri si obiecte.

”Evaluarea unei opere de arta in vederea asigurarii se bazeaza pe determinarea valorii sale in forma pecuniara, avand in vedere atat detalii obiective, cat si subiective. Este un raport detaliat care se realizeaza de obicei de catre un expert sau evaluator autorizat. Astfel, in functie de istoricul si provenienta operei, starea fizica, autenticitatea si expertiza evaluatorului, cele doua parti convin asupra unei sume. Polita se asigurare se incheie, in general, pe o suma recomandata de expert sau o suma convenita de proprietar cu asiguratorul”, a explicat Marius Constantinescu, director departament Daune in cadrul Leader Team Broker de asigurari.

Primele de asigurare variaza in functie de valoarea lucrarii, riscurile acoperite si perioada asigurata, pot incepe de la 0,1% din valoarea operei si pot creste in functie de anumiti factori specifici.

Cum se evalueaza operele de arta in vederea asigurarii

Primul pas in procesul de asigurare a unui obiect de arta/patrimoniu este stabilirea valorii respectivului obiect in urma unei evaluari realizate de specialisti acreditati (case de licitatii, galerii de arta, experti autorizati), evaluare care ia in considerare factori precum autenticitatea operei, notorietatea autorului sau, dupa caz, importanta istorica a unei descoperiri arheologice, starea de conservare, provenienta, piata actuala etc.

Un al doilea pas important este alegerea tipului de asigurare. Se poate incheia o polita impotriva furtului si vandalismului, impotriva deteriorarii (cauzate de incendii, inundatii, cutremure sau alte situatii neprevazute), pentru transport si expunere (in cazul obiectelor care sunt trimise in alte muzee – cazul Tezaurului) sau asigurari pentru colectii private si muzee, care sunt personalizate pentru proprietari sau institutii.

Asiguratorul, in cazul operelor de arta sau de patrimoniu pot fi companii locale sau brokeri, fie asiguratori internationali specializati, cum ar fi Lloyd’s of London, in cazul colectiilor foarte valoroase.

”In cazul in care obiectele sunt imprumutate si expuse intr-un muzeu, raspunderea pentru incheierea unei astfel de asigurari revine fie proprietarului lucrarii de arta (in cazul unui imprumut), fie institutiei muzeale. Polita are rolul de proteja operele de arta in cazul unui incident, cum ar fi furtul, daunele fizice sau alte riscuri. Ideal ar fi sa existe o acoperire din cui in cui, adica din momentul in care pleaca expozitia de la proprietar si pana cand revine la acesta. In cazul evenimentului care s-a produs in Olanda (furtul Tezaurului Dacic), la acest moment exista o ancheta penala in desfasurare, iar statul roman trebuie sa astepte raspuns din partea autoritatilor olandeze, insa responsabilitatea despagubirii revine in mod normal asiguratorului olandez. Pot exista insa si alte mecanisme juridice stabilite intre parti, cum ar fi situatia in care statul olandez tine o parte din risc (self insurance) sau sunt stipulate anumite fransize. Valoarea si responsabilitatea despagubirii in cazul despre care vorbim sunt extrem de specifice si depind de ceea ce au stabilit cele doua parti in momentul incheierii contractului”, a spus Marius Constantinescu.

In general, atunci cand operele de arta sau de patrimoniu sunt mutate dintr-un loc in altul, se incheie cu asiguratorul un agreement si un contract cu anumite specificatii. Transportul operelor de arta trebuie facut in conformitate cu instructiunile specifice (temperatura, umiditate, inclinare), in cutii speciale, care preiau socurile mecanice si disipeaza energia cinetica. Ignorarea acestora poate duce la daune ireparabile, cum ar fi deformarea sau craparea, scurgerea culorilor in cazul tablourilor. Polita de asigurare poate sa acopere toate riscurile, inclusiv daunele care pot aparea din cauza manipularii, incarcarii/descarcarii sau transportului defectuos.

In cat se primeste despagubirea in cazul furtului si ce se intampla daca obiectele sunt gasite ulterior

In cazul furtului unor obiecte de arta sau descoperiri arheologice, pagubitul trebuie sa anunte compania de asigurari in cel mai scurt timp (de obicei 24-48 de ore), dupa ce politia a demarat ancheta oficiala. In general, asiguratorul asteapta ca furtul sa fie dovedit irevocabil, adica politia sa stabileasca faptul ca acele bunuri nu mai pot fi recuperate.

Termenul pentru ca o despagubire provenita din furt sa fie platita poate varia, dar exista tendinta ca asiguratorul sa astepte un termen de minimum 90 zile pentru a stabili ca obiectele nu pot fi recuperate. Dupa ce acest termen este depasit si autoritatile emit un document de clasare, asiguratorul va putea plati despagubirile. In unele cazuri, in functie de evolutia anchetei, acest termen se poate extinde pana la sase luni sau un an.

Daca obiectele sunt gasite dupa plata despagubirilor, asiguratorul poate solicita returnarea banilor, iar beneficiarul ar putea fi nevoit sa restituie sumele. Este important de mentionat ca evaluarea unei opere de arta pentru asigurare se poate face periodic, mai ales in cazul pieselor de mare valoare, pentru a reflecta eventualele modificari ale pietei sau ale starii lucrarii. Daca la momentul gasirii, artefactele au suferit avarii si sunt deteriorate fata de starea lor initiala, asiguratorul plateste diferenta intre valoarea stabilita initial si valoarea ramasa, inclusiv costuri de refacere si restaurare”, a mai explicat reprezentantul Leader Team Broker.

Piata globala de arta este evaluata la aproximativ 65,1 mld. dolari americani, in crestere anuala cu 7%. De remarcat faptul ca arta digitala este intr-o continua expansiune (crestere cu 25%), fapt generat in special de pandemie si de cresterea vanzarilor online. Dimensiunea pietei de arta din Romania nu se cunosc insa cele mai valoroase lucrari sunt cele semnate de artisti romani precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Constantin Brancusi sau obiecte din colectii muzeale de la Muzeul National de Arta al Romaniei.

Despre Leader Team Broker de asigurare:

Leader Team Broker de asigurare este o companie de brokeraj in asigurari cu 19 ani de experienta in managementul riscului si asigurari. Compania este recunoscuta ca unul dintre cei mai inovatori jucatori de brokeraj in asigurari cu produse unice de raspundere, sanatate, cyber security, produse pentru industria IT, industria navala, aviatie, energie, marketing si HR. In ultimii ani, compania s-a extins la nivel international, oferind pachete personalizate de asigurari pentru companii si profesionisti din 24 de tari UE, plus Marea Britanie. Brokerul colaboreaza cu toti asiguratorii din Romania, precum si cu companii de asigurari gigant de pe piata internationala Lloyd’s (Londra).

Leader Team Broker a asigurat in 2013 expozitia The Human Body”, adusa la Bucuresti, precum si o varietate de evenimente cum ar fi spectacolele Cirque Du Soleil (2012) si White Sensation Romania (2012), dar si UEFA Europa League Romania (2012). In 2016, compania a asigurat, de asemenea, expozitia eveniment „Artisti plastici, membri ai Academiei Romane”, o expozitie cu peste 50 de opere ale unora dintre cei mai valorosi artisti, membri ai Academiei Romane.

In trei ani consecutivi – 2021, 2022 si 2023 -, Leader Team Broker a primit distinctia de ”Brokerul de asigurari al anului”, in cadrul premiilor Corporate LiveWire Marea Britanie, pentru gradul de creativitate si de inovare a produselor de asigurare, concepute pentru noile industrii aflate in dezvoltare si care acopera noile provocari ale mediului de business.  Juriul a apreciat felul in care Leader Team Broker sparge tipare si vine cu produse creative, pentru industrii aflate in plina expansiune si pentru riscuri dintre cele mai diverse.

In 2020, performantele companiei au fost recompensate de publicatia Piata Financiara cu titlul de ”Brokerul anului in asigurari” si de Financial Intelligence cu distinctia ”Asigurarea pentru securitate cibernetica a anului 2020”.

Publicatia londoneza ”Treat Technologies” dedicata stirilor din domeniul securitatii cibernetice a inclus Leader Team Broker in top 20 companii la nivel mondial care ofera cele mai bune solutii si produse de asigurare in ”cyber insurance”. In anul 2017, compania a primit premiul ”Cel mai creativ Broker de asigurare din Romania”, oferit de Media Xprimm, iar in 2019 a primit premiul pentru „Inovatie si Digitalizare”, fiind singura companie de brokeraj care a folosit tehnologia RPA pentru operatiunile financiare repetitive. Compania a fost premiata in 2020 de publicatia Piata Financiara, la Gala e-finance, cu premiul „e-Risk” pentru cel mai bun produs destinat prevenirii si acoperirii riscului de atacuri cibernetice.

Leader Team este singura companie de brokeraj in asigurari care a dezvoltat conceptul iDoctor, un program integrat de servicii medicale nationale si internationale, avand la baza un program de asigurari personalizat.

Detalii pe https://leaderteam.ro/

Follow us on LinkedIn: Leader Team Insurance Broker https://www.linkedin.com/company/leader-team-insurance-broker/