anvelope de iarnă

Știai că poți fi ”amendat” de două ori, dacă nu ai anvelope de iarnă? Asigurătorul CASCO poate refuza să-și plătească daunele, în cazul unui accident


Obligativitatea folosirii anvelopelor de iarnă sau all-season pe drumurile publice din România a fost introdusă în 2011 și orice șofer care încalcă legea știe că este pasibil de amendă, plus reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii.

Legislația în vigoare nu condiționează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, dar acestea devin obligatorii  la prima ninsoare, atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă, gheață sau polei.  Iar dacă i-a prins zăpada fără anvelopele de iarnă, șoferii sunt pasibili  de riscuri și sancțiuni în cascadă. Dacă sunt prinși, încasează o amendă, cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei și rămân și fără talonul auto.

Ce nu știu mulți șoferi, însă, este faptul că, în cazul nefolosirii anvelopelor de iarnă atunci când condițiile meteorologice o cer, pe lângă sancțiunea dată de Poliție și compania de asigurări îi poate sancționa. Și vorbim aici despre șoferii care au o asigurare CASCO și care au ghinionul de a avea un incident neplăcut în trafic.

 

Cum te ”amendează” asigurătorul CASCO?

Așadar, dacă mașina nu este dotată cu anvelope de iarnă în momentul producerii incidentului, asigurătorul are toate motivele să respingă politicos dosarul.

Asigurătorul consideră că, dacă mașina nu a fost echipată corespunzător pentru a circula pe un drum în condiții de iarnă, conducătorul auto încalcă legea, iar acest lucru dă și firmei de asigurări dreptul să-l trateze diferit. În consecință, acesta poate refuza să plătească daunele pentru o asigurare CASCO, dacă șoferul a fost implicat într-un accident rutier iar mașina sa nu este echipată conform prevederilor legale.

În general, contractele de asigurare prevăd că, dacă un autoturism asigurat CASCO derapează, produce un eveniment rutier sau lovește un alt vehicul din trafic pe un drum acoperit cu zăpadă, polei sau gheață fără cauciucuri de iarnă, pentru avariile rezultate se aplică o franşiză deductibilă egală cu 25-30% din valoarea daunei. Această sancțiune se regăsește în contractele standard ale câtorva dintre principalii asigurători ce operează în România, astfel că sute de mii de români sunt pasibili de o astfel de sancțiune dacă omit să-și pună anvelopele de iarnă, conform legii.

Atenție! Această situație se întâlnește numai în cazul asigurării CASCO. În cazul asigurării RCA, care este obligatorie, plata se va face integral, în cazul unui accident.