Si cu RCA-ul dat si la tribunal chemat


Stiati ca in cazul producerii unui accident, responsabilitatea soferului nu se termina o data cu cedarea politei RCA catre partea vatamata, ci abia dupa ce asiguratorul partii vatamate isi recupereaza cheltuiala, executand polita?

Sa ne imaginam un incident in trafic intre doua vehicule. Conducatorul auto vatamat alege sa isi repare masina folosind polita CASCO urmand ca asiguratorul sa isi recupereze banii executand polita RCA primita de la conducatorul vinovat. Daca polita RCA nu este decontata, asiguratorul CASCO il actioneaza in instanta pe asiguratorul RCA pentru a-si recupera banii. Persoana vinovata de producerea accidentului este de multe ori cea care ajuta la finalizarea mai rapida a litigiului nascut intre cei doi asiguratori.

Poate parea un paradox, dar participarea activa a intervenientului fortat la proces (persoana responsabila de producerea accidentului -n.n.) este imperios necesara. Cei doi asiguratori aflati in litigiu isi apara in esenta propriile interese, contrare interesului persoanei vinovate. Drept urmare, daca persoana vinovata respinge ideea de a participa la proces se expune riscului de a suporta integral atat dauna cat si cheltuielile de judecata ale persoanei vatamate.

Speta este de altfel confirmata si de avocati. Daca asiguratorii nu ar fi existat, litigiul s-ar fi desfasurat intre persoana vatamata si persoana vinovata. Daca persoana vatamata si-a recuperat prejudiciul de la asiguratorul lui, acesta are dreptul legal de a prelua toate drepturile acestuia (subrogatie reala). In acest proces – asigurator pagubit vs vinovat- daca vinovatul are asigurator de raspundere civila (RCA pentru domeniul auto), il aduce ca si chemat in garantie sa raspunda pentru prejudiciul produs de asiguratul vinovat.

Cand procesul e initiat direct de catre asiguratorul care a platit impotriva celui care trebuie sa suporte pagubele, vinovatul trebuie sa fie introdus – de aici notiunea de intervenient fortat”, explica George Vlantoiu, Senior Partner la Vlantoiu si Asociati.

Asiguratorul nu poarta vina evenimentului, ci doar raspunde pentru daunele produse (in limita contractului de asigurare). Vina apartine asiguratului vinovat. Daca nu ar exista aceasta citare ca intervenient fortat, asiguratul vinovat nu si-ar putea face apararile proprii in ce priveste vinovatia, intinderea prejudiciului, eventuala agravare a prejudiciului din culpa persoanei vatamate, etc.

Nu trebuie uitat insa ca indiferent cat de bine s-ar apara asiguratorul tau, el nu are acelasi interes cu tine. El poate avea inclusiv interesul sa demonstreze ca nu a existat contractul de asigurare, ca a intervenit o situatie de excludere a raspunderii etc. Daca asiguratul vinovat nu isi pregateste apararea si nu participa activ la proces s-ar putea trezi ca trebuie sa suporte un prejudiciu supradimensionat.

Asiguratorul se bazeaza doar pe continutul dosarului de dauna in timp ce asiguratul poate avea cunostinta de martori, inregistrari video, detalii nementionate in dosar, care ar putea schimba complet rezultatul litigiului.

Noi, brokerii de asigurari, incurajam clientii sa descrie evenimentul folosind cat mai multe detalii care ar putea ajuta instanta sa inteleaga ce s-a intamplat, precum si fundamentat de ce trebuie sa plateasca asiguratorul RCA tot ce va stabili instanta ca despagubiri.

“Daca persoana este gasita vinovata de dauna, cheltuielile de judecata vor acoperi costurile cu procesul ale persoanei vatamate (in cazul nostru ale asiguratorului acesteia): taxa de timbru, onorariu avocat, eventuale costuri cu expertize. Evident, pot fi substantiale (minim 1000EU). Daca se mentine acoperirea prejudiciului prin contractul de asigurare de raspundere civila, asiguratorul va suporta si aceste costuri. In caz contrar, toate aceste costuri, inclusiv dauna din accident, vor fi suportate de persoana vatamata”, a mai adaugat George Vlantoiu, Senior Partner la Vlantoiu si Asociatii.

 

Autor

Marius Constantinescu

Director de Daune Leader Team Broker

Ne poti contacta la datele de mai jos

Telefon: 0733 502 402

Email: contact@leaderteam.ro