Și cu RCA-ul dat și la tribunal chemat

Știați că în cazul producerii unui accident, responsabilitatea șoferului nu se termină o dată cu cedarea poliței RCA către partea vătămată ci abia după ce asigurătorul părții vătămate își recuperează cheltuiala, executând polița?

Să ne imaginăm un incident în trafic între două vehicule. Conducătorul auto vătămat alege să își repare mașina folosind polița CASCO urmând ca asigurătorul să își recupereze banii executând polița RCA primită de la conducătorul vinovat. Dacă polița RCA nu este decontată, asigurătorul CASCO îl acționează în instanță pe asigurătorul RCA pentru a-și recupera banii. Persoana vinovată de producerea accidentului este de multe ori cea care ajută la finalizarea mai rapidă a litigiului născut între cei doi asigurători. Poate părea un paradox, dar participarea activă a intervenientului forțat la proces (persoana responsabilă de producerea accidentului -n.n.) este imperios necesară. Cei doi asigurători aflați în litigiu își apără în esență propriile interese, contrare interesului persoanei vinovate. Drept urmare, dacă persoana vinovată respinge ideea de a participa la proces se expune riscului de a suporta integral atât dauna cât și cheltuielile de judecată ale persoanei vătămate.

Speța este de altfel confirmată și de avocați. Dacă asigurătorii nu ar fi existat, litigiul s-ar fi desfășurat între persoana vătămată și persoana vinovată. Dacă persoana vătămată și-a recuperat prejudiciul de la asigurătorul lui, acesta are dreptul legal de a prelua toate drepturile acestuia (subrogație reală). În acest proces – asigurător păgubit vs vinova-  dacă vinovatul are asigurător de răspundere civilă (RCA pentru domeniul auto), îl aduce ca și chemat în garanție să răspundă pentru prejudiciul produs de asiguratul vinovat. Când procesul e inițiat direct de către asigurătorul care a plătit împotriva celui care trebuie să suporte pagubele, vinovatul trebuie să fie introdus – de aici noțiune de intervenient forțat”, explică George Vlănțoiu, Senior Partner la Vlănţoiu şi Asociaţi.

Asigurătorul nu poartă vina evenimentului, ci doar răspunde pentru daunele produse (în limita contractului de asigurare). Vina aparține asiguratului vinovat. Dacă nu ar exista această citare ca intervenient forțat, asiguratul vinovat nu și-ar putea face apărările proprii în ce privește vinovăția, întinderea prejudiciului, eventuala agravare a prejudiciului din culpa persoanei vătămate, etc.

Nu trebuie uitat însă că indiferent cât de bine s-ar apăra asigurătorul tău, el nu are același interes cu tine. El poate avea inclusiv interesul să demonstreze că nu a existat contractul de asigurare, că a intervenit o situație de excludere a răspunderii etc. Dacă asiguratul vinovat nu își pregătește apărarea și nu participă activ la proces s-ar putea trezi că trebuie să suporte un prejudiciu supradimensionat. Asigurătorul se bazează doar pe conținutul dosarului de daună în timp ce asiguratul poate avea cunoștință de martori, înregistrări video, detalii nemenționate în dosar, care ar putea schimba complet rezultatul litigiului.

Noi, brokerii de asigurări, încurajăm clienții să descrie evenimentul folosind cât mai multe detalii care ar putea ajuta instanța să înțeleagă ce s-a întâmplat, precum și fundamentat de ce trebuie să plătească asigurătorul RCA tot ce va stabili instanța ca despăgubiri.

”Dacă persoana este găsită vinovată de daună, cheltuielile de judecată vor acoperi costurile cu procesul ale persoanei vătămate (în cazul nostru ale asigurătorului acesteia): taxă de timbru, onorariu avocat, eventuale costuri cu expertize. Evident, pot fi substanțiale (minim 1000€). Dacă se menține acoperirea prejudiciului prin contractul de asigurare de răspundere civilă, asigurătorul va suporta și aceste costuri. În caz contrar, toate aceste costuri, inclusiv dauna din accident, vor fi suportate de persoana vătămată”,  a mai adăugat George Vlănțoiu, Senior Partner la Vlănţoiu şi Asociaţii.

 

Autor

Marius Constantinescu

Director de Daune Leader Team Broker

Ne poti contacta la  datele de mai jos

Telefon: 0733 502 402

Email: contact@leaderteam.ro