Vacanta cu masina in tara sau in strainatate – cum sa ai o calatorie sigura, lipsita de griji
Vacanta cu masina este intotdeauna o experienta placuta, agreata de foarte multi romani in ultima vreme, deoarece permite explorarea usoara a diferitelor locuri si posibilitatea de a crea amintiri de neuitat. Astfel, oamenii nu mai sunt stresati sa ajunga intr-un punct la o anumita ora, pot opri oricand doresc sau cand au nevoie si reusesc cu succes sa vada mult mai multe obiective turistice aflate in drumul lor catre vacanta de vis. Totusi, o astfel de calatorie cu autoturismul ar putea deveni un adevarat cosmar daca proprietarul nu ar lua anumite masuri de siguranta, astfel incat totul sa se desfasoare perfect. Detaliile puse bine la punct vor face diferenta intre o vacanta reusita si una de care nimeni nu va dori sa-si aminteasca vreodata.
In articolul de mai jos veti descoperi cum sa faceti planificarea vacantei cu masina, alegand destinatia potrivita, perioada in care se va desfasura, cazarea, bagajul si asigurarea medicala utila. In continuare, veti descoperi care sunt avantajele si dezavantajele calatoriei cu autoturismul si pasii pe care trebuie sa-i parcurgeti in acest sens: verificarile auto pentru drumul lung, documentele necesare, valabilitatea asigurarii, verificarea traseului si platirea taxelor de drum. De asemenea, veti putea afla cateva idei de trasee si de destinatii potrivite pentru o vacanta deosebita cu masina.
1. Planificarea vacantei cu masina in Europa sau in tara
Toata lumea abia asteapta concediul sau vacanta pentru a evada din cotidian, din peisajul obisnuit. Multi apeleaza la diferite agentii de voiaj si se lasa pe mana acestora pentru a beneficia de o vacanta binemeritata, dar altii se gandesc sa fie spontani si sa plece de acasa cu autoturismul, alaturi de partener sau de prieteni dragi. Planificarea vacantei cu masina este foarte importanta pentru a avea parte de o experienta deosebita, lipsita de pericole sau de stres inutil. Pana la urma, vacanta este doar despre relaxare, odihna si distractie, asa ca este bine sa se puna la punct toate detaliile.
1.1. Alegerea destinatiei potrivite pentru o calatorie cu masina
Inainte de a pleca la drum trebuie sa se aleaga destinatia potrivita pentru o calatorie cu autoturismul personal. Pentru a face acest lucru se vor lua in considerare prioritatile si interesele, cautandu-se informatii clare despre trasee si atractii turistice. Dupa ce persoana in cauza a ales destinatia, se vor stabili rutele posibile pentru a ajunge aici. In functie de obiectivele turistice pe care doreste sa le vada va selecta ruta corespunzatoare.
Din fericire, tehnologia moderna ofera un ajutor pretios conducatorilor auto, indiferent ca aleg sa calatoreasca in tara sau in Europa, punandu-le la dispozitie aplicatii diferite pentru a ajunge mai repede la destinatie, pentru a nu gresi ruta sau pentru a evita aglomeratia sau drumurile cu gropi sau cele aflate in lucru. In cazul in care, dintr-un motiv sau altul, soferul nu are la dispozitie aceste aplicatii poate oricand sa foloseasca hartile clasice, ghidurile de calatorie sau hartile online.
1.2. Durata vacantei cu masina si perioada de calatorie
O calatorie cu masina poate deveni obositoare daca dureaza prea mult. Soferii pot obosi si pot considera ca va fi prea mare efortul, asa ca data viitoare vor renunta sa mai plece la drum. Din acest motiv, este vital sa se stabileasca din start durata vacantei, in functie de cat este dispus sa conduca. Daca este vorba doar despre cateva zile de vacanta, atunci destinatia aleasa trebuie sa fie mai aproape de casa, pentru a-i permite sa se relaxeze si sa se distreze, nu doar sa conduca. Pentru o calatorie de o saptamana sau mai mult se poate opta si pentru un traseu mai indepartat.
Verificarea conditiilor meteorologice este importanta, deoarece unele zone pot fi vizitate in anumite momente din an pentru a obtine confortul termic dorit. Specialistii sunt de parere ca deseori vremea este cea care influenteaza foarte mult parerea oamenilor despre experienta traita de-a lungul calatoriei efectuate cu masina, asa ca este bine de bifat si acest aspect.
1.3. Rezervarea si cazarea pentru o vacanta deosebita cu masina
In functie de traseul ales pentru destinatia finala, dar si de preferintele sau de bugetul personal se va opta pentru o anumita cazare sau pentru alta. Pe Internet exista site-uri specializate in acest sens sau diferite aplicatii unde se pot face rezervarile dorite in vederea obtinerii cazarii potrivite.
Compararea preturilor trebuie realizata inainte de a face rezervarea. De asemenea, se vor citi cu atentie inclusiv facilitatile ce sunt oferite, deoarece acestea trebuie sa se muleze pe necesitati. Daca facilitatile nu se vor ridica la nivelul dorit, experienta ar putea sa fie considerata una mai putin placuta. O idee foarte buna este sa se citeasca inainte cu multa atentie si recenziile oferite de alti calatori, deoarece acolo se pot observa diferite probleme legate de cazare, ce ar putea fi preintampinate.
1.4. Pregatirea bagajului pentru calatoria cu masina
Entuziasmul va fi debordant, cu siguranta, cand vine vorba despre o vacanta cu masina alaturi de cei dragi. Fiecare abia asteapta sa plece si incepe sa-si faca bagajul. In scurt timp, portbagajul autoturismului va fi neincapator si calatorii se vor simti dezamagiti ca nu vor putea lua tot ce-si doresc. Evident, nu isi pot pune tot dulapul din dormitor in portbagaj.
Capacitatea masinii este una limitata, asa ca trebuie neaparat sa se tina cont de acest aspect. Fiecare va pune in bagaj lucrurile de baza, astfel incat sa existe loc suficient pentru toti ceilalti. Daca soferul merge singur intr-o vacanta cu masina, atunci lucrurile se simplifica, deoarece pentru o singura persoana nu vor fi probleme.
Bagajul esential pentru calatoria cu masina trebuie sa cuprinda urmatoarele lucruri: documente si acte, kit de siguranta rutiera, echipament tehnic si de intretinere, harti rutiere, haine si incaltaminte, articole de toaleta si de igiena personala, alimente, bauturi, echipamente de calatorie, medicamente, kit de prim ajutor.
1.5. Importanta detinerii asigurarii medicale de calatorie atunci cand se planifica o calatorie auto
O calatorie cu masina este asteptata cu sufletul la gura de majoritatea. Uneori, din prea mult entuziasm oamenii uita sa incheie o asigurare medicala de calatorie si se trezesc in situatia de a avea nevoie de o astfel de polita din cauza diferitelor evenimente ce au loc. Cei care vor sa se convinga de importanta detinerii asigurarii medicale de calatorie trebuie sa stie ca:
- poate sa acopere cheltuielile legate de consultatii, tratamente, internari etc.;
- include servicii de asistenta medicala de urgenta;
- acopera riscul de accidente rutiere;
- ofera liniste mentala pe durata calatoriei cu autoturismul;
- poate fi obligatoriu de incheiat pentru a permite intrarea intr-o anumita tara.
2. Avantajele si dezavantajele calatoriei cu masina in vacanta
A porni la drum pentru a calatori prin tara sau chiar in Europa este un vis al majoritatii conducatorilor auto, iubitori de vacante. Aceasta optiune de a calatori vine cu numeroase avantaje, dar si cu unele dezavantaje, pe care este bine sa le cunoasca inainte de a pleca de acasa si a renunta la transportul in comun (avion, tren, autocar).
2.1. Avantajele unei calatorii cu masina
Printre avantajele unei calatorii cu masina, indiferent de lungimea traseului, se numara:
- Libertatea de a alege drumul si de a se abate de la el daca soferul doreste acest lucru;
- Posibilitatea de a admira peisajele pe indelete, facand opriri dese sau oricand este nevoie (mai ales atunci cand in masina este si un copil mic);
- Evitarea drumurilor aglomerate, astfel incat sa nu piarda timp din vacanta in trafic;
- Obtinerea unor economii importante in ceea ce priveste costurile de deplasare, mai ales daca in masina mai sunt si alti pasageri;
- Nivelul de confort este foarte mare comparativ cu cel din tren, avion sau autocar, mai ales pentru familiile cu copii mici;
- Controlul asupra temperaturii sau asupra alegerii muzicii;
- Oportunitatea de a intra in contact cu oamenii locului.
2.2. Dezavantajele unei calatorii cu masina
Cei care vor sa plece in vacanta la mare cu masina sau la munte, in tara sau in strainatate, trebuie sa stie ca exista si unele dezavantaje ale acestui mod de a calatori:
- Conducatorul auto poate acumula stres si oboseala, mai ales daca va conduce multe ore. Acest lucru poate creste riscul de a face vreun accident rutier;
- Se poate ca in unele situatii sa fie nevoie de noi costuri legate de platirea unor taxe de drum, pentru parcare sau de intretinere. Daca autoturismul este foarte vechi, atunci s-ar putea sa se strice pe drum, ceea ce ar fi foarte costisitor;
- Spatiul din masina este unul destul de mic, asa ca pozitia de calatorie poate da dureri de spate, de picioare etc.;
- Pe drum pot aparea diferite situatii legate de drumuri in lucru, conditii meteo periculoase sau accidente rutiere;
- In unele cazuri, timpul necesar deplasarii cu masina poate fi mai mare decat cel obtinut pentru deplasarea cu avionul, de exemplu.
3. Pasii catre o vacanta cu masina lipsita de griji
Planificarea calatoriei trebuie sa aiba in vedere si functionarea impecabila a masinii, existenta actelor si documentelor necesare, verificarea traseului, daca este sau nu nevoie sa se plateasca taxe de drum. Putine lucruri mai pot lua prin surprindere un conducator auto daca a bifat cu succes si aceste lucruri.
3.1. Verificarea functionalitatii masinii pentru o calatorie sigura
Mai ales daca se opteaza pentru o vacanta cu masina in Europa, autovehiculul trebuie sa fie in stare perfecta de functionare. Astfel, se impune examinarea functionalitatii acestuia, luandu-se in considerare cele mai importante verificari auto pentru drum lung:
- Uleiul de la motor, lichidul de frana, antigelul trebuie sa fie la nivelul recomandat. Daca se observa scurgeri, va fi nevoie de o verificare la service;
- Starea si grosimea placutelor, tamburilor si discurilor de frana trebuie sa fie in parametrii normali;
- Anvelopele trebuie sa fie in stare buna, iar roata de rezerva la fel;
- Daca bateria auto are ceva ani de functionare, ar fi bine sa se inlocuiasca din start. Daca este in perioada de valabilitate se va testa starea ei;
- Sistemul de climatizare trebuie sa functioneze, indiferent daca afara va fi frig sau cald. Confortul este necesar pe timp de vara, iar pe timp de iarna lipsa caldurii poate pune in pericol viata pasagerilor sau siguranta in trafic;
- Se va verifica si sistemul de iluminare, soferul asigurandu-se ca toate luminile merg perfect;
- Masina trebuie sa fie echipata cu triunghiuri de avertizare, stingator de incendiu, veste reflectorizante etc.
3.2. Documentele necesare pentru o vacanta reusita cu masina
O vacanta reusita ramane o experienta deosebita, de care multi isi vor aminti cu placere. Din acest motiv, este bine ca soferul sa nu uite acasa niciunul dintre documentele pe care trebuie sa le aiba asupra sa. Evident ca printre aceste acte se numara permisul de conducere, care trebuie sa fie in perioada de valabilitate si sa fie acceptat de tara in care va calatori, cartea de identitate sau pasaportul valabile si ele, certificatul de inmatriculare, asigurarea RCA, asigurarea de calatorie, taxa de drum (daca este necesara) sau vigneta, certificatul de inspectie tehnica periodica. Foarte utila la drum lung s-a dovedit a fi si asigurarea CASCO, deoarece ofera mult mai multe acoperiri.
3.3. Verificarea traseului si taxele de drum pentru o calatorie cu masina
Dupa ce toate aceste lucruri au fost stabilite se poate trece efectiv la ultima etapa, aceea a verificarii traseului si a platirii taxelor de drum. Cu ajutorul unei aplicatii de calatorie se identifica drumuri inchise, lucrari in desfasurare, perioade de restrictii. Taxele de drum, de autostrada, tarifele de trecere pot fi obligatorii in anumite tari din Europa, asa ca e bine sa se verifice si acest aspect (de regula, ele pot fi achitate si online).
3.4. Idei de trasee si destinatii potrivite pentru o vacanta cu masina
Pentru cei care vor sa porneasca la drum, cateva trasee si destinatii potrivite pentru o vacanta minunata cu masina in Romania sunt si cele prezentate mai jos:
- Transalpina (una dintre cele mai inalte sosele din tara);
- Transfagarasanul (o ruta montana spectaculoasa);
- Cheile Bicazului si Lacul Rosu;
- manastirile din Moldova;
- Valea Sambetei (Muntii Fagaras);
- regiunea viticola a Munteniei;
- Maramures.
Acestea sunt doar cateva din exemplele de drumuri ce pot fi strabatute cu masina. Diversitatea ofertei este evidenta, asa ca depinde de fiecare sa-si realizeze propriul traseu si sa porneasca in experienta vietii.
Persoanele ca vor sa calatoreasca peste hotare se pot bucura de traseele mai scurte pe care le pot strabate in vecinatatea Romaniei, cum ar fi cele prin Bulgaria, Ungaria, Austria, Cehia, Serbia, Moldova, dar si unele mai lungi si mult mai interesante, precum celebra ruta North Coast 500 din Scotia, unde se pot descoperi castele medievale, lacuri glaciare, sate traditionale, drumul Atlanticului din Norvegia sau coasta de Amalfi din Italia, ce ofera privelisti deosebite la Marea Mediterana. Pentru cei care vor sa fie cu adevarat aventurieri si doresc sa traiasca o experienta fabuloasa pot lua in considerare o vizita in SUA pentru a parcurge Ruta 66, de la Chicago la Los Angeles.
In concluzie, o calatorie sigura si lipsita de griji cu autoturismul personal poate deveni realitate daca se vor avea in vedere toate detaliile importante. Sfaturile specialistilor, pregatirea corespunzatoare a masinii, incheierea asigurarilor necesare si alegerea traseului potrivit cu experienta soferului in condus vor garanta obtinerea unei vacante minunate.