De ce nu este obligatoriu să avem RCA-ul in mașină?

Conform articolelor de mai jos, poți să prezinți polita RCA în format electronic de pe telefon sau tiparita pe o hârtie A4. Sunt insa si situatii in care poate să nu existe înțelegere dacă o arăți pe smarphone și de aceea recomandarea este sa o tipariti in format fizic.

Și dacă totuși nu am RCA-ul fizic si polițistul insistă să mă amendeze? Părere personală dar documentată juridic – scriu la rubirca Mențiuni in PV seria si numarul RCA-ului si mai scriu și “fapta nu corespunde cu constatarea” si contest PV-ul. Nici un act normativ nu-i impune șoferului obligația de a avea asupra sa această poliță.

Potrivit unei decizii  de  instanta din România, (Tribunalul Sălaj: Conducătorii auto nu au obligația de a avea asupra lor polița RCA (Decizia nr. 20/2017) conducătorii auto nu au obligația de a deține asupra lor dovada asigurării de răspundere civilă auto (Asigurarea RCA) și nici nu trebuie să o prezinte organului de poliție la controlul actelor.

Instanța de prim grad (judecătoria) a decis că nu există nicio prevede expresă care să-l oblige pe conducător să aibă asupra sa dovada asigurării auto, nici în contextul Legii nr. 136/1995 (vechea lege privind RCA-urile, în prezent abrogată și înlocuită de noul cadru RCA – OUG nr. 54/2016), nici în al OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice ori al regulamentului de punere în aplicare a acestei ordonanțe. Legea nu specifică faptul că prezentarea poliței este obligatorie în original, ci că trebuie să facem dovada ca am incheiat RCA.

Va prezentam mai jos Articolul 3 și articolul 37, punctul 9, din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie:

Art. 3. – Obligativitatea încheierii contractului RCA
Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale prevăzute la art. 2 pct. 18.

Art. 37. – Contravenții și sancțiuni
(9) Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare prevăzute la art. 3 și a obligațiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) și (7) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea și aplicarea acestora se fac de către personalul poliției.

Autor: Marius Constantinescu

Director daune Leader Team Broker de Asigurare