De ce nu este obligatoriu sa avem RCA-ul in masina?


De ce nu este obligatoriu sa ai polita RCA in masina

Conform articolelor de mai jos, poti sa prezinti polita RCA in format electronic de pe telefon sau tiparita pe o hartie A4. Sunt insa si situatii in care poate sa nu existe intelegere daca o arati pe smartphone si de aceea recomandarea este sa o tipariti in format fizic.

Si daca totusi nu am RCA-ul fizic si politistul insista sa ma amendeze? Parere personala dar documentata juridic – scriu la rubirca Mentiuni in PV seria si numarul RCA-ului si mai scriu si „fapta nu corespunde cu constatarea” si contest PV-ul. Nici un act normativ nu-i impune soferului obligatia de a avea asupra sa aceasta polita.

Potrivit unei decizii de instanta din Romania, (Tribunalul Salaj: Conducatorii auto nu au obligatia de a avea asupra lor polita RCA (Decizia nr. 20/2017) conducatorii auto nu au obligatia de a detine asupra lor dovada asigurarii de raspundere civila auto (Asigurarea RCA) si nici nu trebuie sa o prezinte organului de politie la controlul actelor.

Instanta de prim grad (judecatoria) a decis ca nu exista nicio prevedere expresa care sa-l oblige pe conducator sa aiba asupra sa dovada asigurarii auto, nici in contextul Legii nr. 136/1995 (vechea lege privind RCA-urile, in prezent abrogata si inlocuita de noul cadru RCA – OUG nr. 54/2016), nici in al OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice ori al regulamentului de punere in aplicare a acestei ordonante. Legea nu specifica faptul ca prezentarea politei este obligatorie in original, ci ca trebuie sa facem dovada ca am incheiat RCA.

Va prezentam mai jos Articolul 3 si articolul 37, punctul 9, din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie:

Art. 3. – Obligativitatea incheierii contractului RCA
Persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule in limitele teritoriale prevazute la art. 2 pct. 18.

Art. 37. – Contraventii si sanctiuni
(9) Incalcarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare prevazute la art. 3 si a obligatiilor prevazute la art. 6 alin. (6) si (7) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei si cu retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare a vehiculului pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii. Constatarea si aplicarea acestora se fac de catre personalul politiei.

Autor: Marius Constantinescu

Director daune Leader Team Broker de Asigurare