Razvan RUSU, LEADER Team: Daca avem crestere economica atunci si piata de brokeraj se dezvolta

“Atat timp cat avem crestere economica si piata de brokeraj va creste”, a declarat Razvan RUSU, CEO-ul LEADER Team Broker, pentru 1asig.ro, precizand ca 2016 este un an al schimbarilor din toate punctele de vedere.

Acesta a aratat ca societatile de brokeraj nu incheie doar polite RCA si Casco, ci au devenit consultati pentru clienti cu business-uri in crestere. “Tot mai multi clienti pe care ii avem noi incep sa isi extinda afacerile, ne ocupam de polite pentru proiecte pe care le au in afara tarii. Atata vreme cat economia merge si aceasta piata se va dezvolta. Mereu apar nise noi, oportunitati noi, produse noi pe care sa le oferim clientilor. Asa a fost cu bid bond-urile, cu asigurarile de evenimente si cu multe altele”, a explicat Razvan RUSU.

Intrebat care sunt provocarile cu care se confrunta piata de brokeraj, Razvan RUSU a raspuns: “In primul rand, prima provocare este adaptarea la legislatia in continua schimbare. Apoi, dinamica relatiei broker – asigurator se schimba si ea. Pe piata sunt permutari importante, aliante noi, societatile de brokeraj vor mai multa putere de negociere si atunci incearca sa isi extinda business-ul. Unii asiguratori vad asta ca un trend pozitiv care poate fi de folos ambelor parti, in timp ce altii o vad ca pe o amenintare. Cred ca este o perioada de tranzitie, dupa ce lucrurile se vor aseza vom avea o imagine mai clara asupra pietei. Parerea mea ca acum relatia brokeri asiguratori este ca un joc de poker, ambele parti pluseaza, nimeni nu isi arata cartile si fiecare incearca sa castige cat mai mult”.

In ceea ce priveste implementarea directivei IDD, oficialul LEADER Team a spera ca autoritatile sa nu mearga in directia supra-reglementarii. “IDD este menita sa ofere protectie consumatorului si asta va face cu siguranta. Singura mea temere este legata de cum va fi pusa in aplicare la noi. Directiva este europeana si din punctul meu de vedere este gandita pentru piete mai dezvoltate decat cea din Romania, care, dupa cum stim, nu este chiar ca cea din Franta sau Germania. Ramane de vazut, dar e clar ca va implica si niste costuri, si aici este nevoie de multa atentie. Nu toata lumea are aceeasi putere financiara si nu cred ca intentia a fost vreodata de a reduce numarul jucatorilor de pe piata asigurarilor, ci doar de a oferi mai multa protectie consumatorului final”, a spus el.

LEADER Team Broker sprijina Conferinta Brokerilor, care are loc luni, 16 mai a.c., la Brasov, in cadrul FIAR 2016, in calitate de Partener Principal.