Pentru masinile care nu circula, este obligatoriu RCA-ul?


Asigurarea RCA este obligatorie pentru toate autovehiculele inmatriculate, chiar daca acestea nu sunt folosite. Soferii risca amezi intre 1.000 si 2.000 de lei daca nu cumpara o polita RCA. Mai exact, daca este vorba despre un autoturism nefolosit/abandonat, exista riscul ca acesta sa ia foc sau sa plece de pe loc daca nu este parcat corespunzator, avariind alte autoturisme. Cu alte cuvinte, si aceste autovehicule trebuie asigurate in mod obligatoriu.

In concluzie, masina dvs. poate avaria alte autoturisme, poate genera si alte pagube, daune materiale, vatamari corporale, inclusiv daune morale. Un auto poate sa ia foc din tot felul de motive, indiferent de cat de noua este masina. In conditii normale, doar autoturismele cu defecte din fabrica sau cele in care s-a intervenit de catre mecanici neavizati, prezinta risc de incendiu. Un scurt-circuit sau o scurgere accidentala de carburant sunt cauzele principale. Daca acel scurt-circuit se intampla cand masina e parcata? Are casco? Dar si RCA?

Pe domeniul public intalnim si vehicule care nu sunt utilizate de proprietari potrivit destinatiei (remorci, rulote) si stationeza neasigurate o perioada de timp. Sunt situatii intalnite in dosare de daune gestionate de departamentul nostru, cand proprietarul unei masini abandonate pe spatiul public a beneficiat de culpa comuna cand masina stationata a fost lovita de un alt auto. Cazul de culpa comuna atrage raspunderea pentru prejudicii cauzate tertilor.

Lucrurile nu stau bine nici in trafic, se estimeaza ca peste 22 % dintre autoturismele aflate in trafic nu au RCA valabil.

Persoanele care au in posesie autovehicule inmatriculate trebuie sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente.

(1) Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a incheiat un contract RCA in urmatoarele situatii:

  1. a) pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale;
  2. b) pe perioada imobilizarii vehiculului.

(2) Procedura suspendarii contractului RCA se stabileste prin ordin comun al ministrului afacerilor interne, ministrului transporturilor si A.S.F.

(3) Asiguratul are obligatia ca, pe toata durata suspendarii contractului RCA, sa imobilizeze vehiculul intr-un spatiu privat, in afara domeniului public, pentru a nu avea potential generator de daune.

Art.3 din Directiva 2009/103/CE a Parlamentului European si a Consiliului Europei ,,fiecare stat membru ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca raspunderea civila pentru pagubele produse de vehiculele care stationeaza in mod obisnuit pe teritoriul lor este acoperita prin asigurare”.

Prin transpunerea acestei prevederi in Legea 136/1995 cu toate modificarile si completarile ulterioare, a fost stabilita atat obligatia incheierii asigurarii RCA, cat si sanctiunile aplicabile la incalcarea acestei obligatii:

Art. 48. – Persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania, precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule in limitele teritoriale de acoperire si sa mentina valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum si sa aplice pe parbrizul vehiculului sau in alt loc vizibil din exterior vigneta.

Art. 64. – Incalcarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare prevazute la art. 48 si 56 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 de lei si cu retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare a vehiculului, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii. Constatarea si aplicarea acestora se fac de catre personalul Politiei.

Art. 66. – Pentru sanctiunile contraventionale prevazute la art. 63 si 64, plangerile se depun la instantele judecatoresti competente, potrivit legii.

Marius Constantinescu

Director de Daune

Leader Team Broker de Asigurare