Dupa ce vinzi mașina trebuie sa anunti asiguratorul RCA?
De ce trebuie sa anunti asiguratorul RCA dupa ce vinzi masina
De multe ori repecursiunile sunt costisitoare. Una din ele este aplicarea de malus unor persoane care nu mai sunt deţinătoarele de drept ale vehiculelor implicate în accidente. Desigur ridica probleme si autoritatilor prin îngreunarea identificării persoanelor care comit infracţiuni sau contravenţii pe drumurile publice în scopul tragerii lor la răspundere conform legii.
Vanzatorul (vechiul proprietar) nu are doar obligația, ci și interesul pentru a anunta societatea de asigurări sau brokerul cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra mașinii. In cazul unui accident produs din vina noului proprietar, el este incarcat cu malus pentru fiecare eveniment. Evenimentele asigurate produse ulterior vanzarii auto, dar in perioada de valabilitate a RCA-ului nu pot fi eliminate din istoricul de daunalitate al asiguratului datorita prejudiciilor inregistrate pe contractul RCA.
Legea nr. 132/2017 („legea RCA”), spune ca asiguratul este obligat să își înștiințeze asigurătorul ori de câte ori „informaţiile înscrise în contractul RCA au suferit modificări intervenite în timpul derulării contractului”. O vânzare a vehiculului și, astfel, o schimbare a persoanei obligate de a se asigura, cu privire la mașina respectivă, este considerată o modificare ce obligă vechiul proprietar să notifice efectuarea transferului.
Din experienta departamentului de daune, unul din clientii nostri s-a trezit retrogdradat cu 4 clase de bonus malus la 3 luni de vanzarea masinii. Contractul RCA amintit anterior a fost valabil la data producerii celor doua evenimente asigurate, asiguratorul RCA nefiind informat de instrainarea vehiculului conform prevederilor Art. 7 din Legea nr. 132/2017 specificate in conditiile contractuale pentru punerea in aplicare a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto RCA. Avand in vedere ca asiguratorul RCA nu a fost notificat de asigurat conform prevederilor Art. 7, lit. a) din Legea nr. 132/2017 privind transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului asigurat, riscurile ce au decurs din contractul incheiat cu societatea de asigurari si-au mentinut valabilitatea si odata produs evenimentul asigurat, asiguratorul RCA a avut obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile dovedite suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat.
Potrivit Art. 7 din Legea nr. 132/2017, “Contractul RCA încetează:
- a) la data la care proprietarul vehiculului notifică asigurătorul RCA referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului, însoţită de documente justificative;
- b) la data la care vehiculul este radiat din circulaţie;
- c) la împlinirea termenului stabilit în contractul RCA.”
O masura ce s-a putut aplica de catre compania noastra, in contextul actual avand in vedere ca nu mai exista interes asigurabil asupra vehiculului instrainat, o reprezinta introducerea anumitor filtre in programul informatic propriu in baza carora nu se vor mai putea emite pe viitor la compania noastra polite RCA pe CNP-ul fostului proprietar si seria de identificare a vehiculului instrainat.
Marius Constantinescu – Director daune