2. amiabila auto - masina, avarie, accident, telefon, poza

Constatarea amiabila – tot ce trebuie sa stii despre aceasta procedura si despre completarea corecta a formularului


Accidentele din trafic sunt evenimente care au loc frecvent pe drumurile din Romania. In functie de gravitate, exista diferite optiuni de rezolvare ale acestora. Accidentele rutiere usoare pot fi solutionate printr-o metoda simpla si convenabila, numita constatare amiabila. Aceasta procedura reprezinta cea mai rapida solutie de rezolvare a daunelor si se poate realiza fara interventia politiei.

Deoarece micile evenimente neplacute au loc in trafic destul de des, este bine sa cunosti exact conditiile in care poti incheia o amiabila auto, care sunt actele necesare si ce presupune intreaga procedura. Descopera in acest articol tot ce trebuie sa stii despre amiabila din accidente usoare si care sunt avantajele ei.

1. Amiabila auto – ce este si in ce conditii se incheie?

1. constatarea amiabila - pix, maini, hartie, formular

Daca esti un sofer cu experienta, probabil stii deja ca accidentele rutiere sunt uneori inevitabile. Chiar daca sunt minore, acestea pot deveni stresante din cauza timpului pierdut la politie. Vestea buna este ca accidentele usoare pot fi rezolvate mult mai simplu daca cei doi soferi implicati se inteleg si opteaza pentru o intelegere amiabila.

Constatarea amiabila este o procedura simplificata de rezolvare a accidentelor rutiere fara victime. Aceasta te scuteste de drumurile la politie, dar se poate incheia doar daca ambele parti implicate in accident sunt de acord si completeaza formularul. Formularul de constatare amiabila din accident se obtine de la compania la care este facuta asigurarea RCA a celui care a produs accidentul sau de pe site-ul acesteia. Dar, de regula, majoritatea soferilor au un astfel de document in masina pentru a le fi de folos in cazul in care se produce un eveniment rutier nedorit.

Intelegerea amiabila poate fi utilizata pentru orice accident usor de pe teritoriul Romaniei, indiferent care este locul producerii. Semnarea acesteia de catre ambele parti contribuie la o solutionare mai rapida a dosarelor de dauna.

Conform procedurilor legale in caz de accidente usoare, amiabila auto se poate incheia daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

  • Daca in urma accidentului sunt pagube materiale, fara vatamari corporale;
  • Daca au fost implicate doua autoturisme si ambele detin asigurare RCA valabila;
  • Evenimentul s-a produs pe drumurile publice din Romania;
  • Ambii conducatori auto si-au exprimat acordul de semnare al formularului;
  • Nu au existat alte daune in urma accidentului (lovirea balustradelor, bordurilor sau a parapetilor de drum).

Dupa completarea formularului de catre ambele parti, te poti adresa departamentului de consultanta daune al asiguratorului, care trebuie sa constate paguba si sa elibereze documentul pentru introducerea in reparatie a autovehiculului. Potrivit legii, persoana asigurata este obligata sa informeze societatea de asigurare imediat dupa producerea accidentului de circulatie.

De asemenea, este important sa tii cont si de cateva detalii, astfel incat tot procesul de intelegere amiabila sa decurga in cel mai simplu mod cu putinta. Inainte de a muta masinile de la locul accidentului, este recomandat sa faci si cateva fotografii. Alte informatii care iti vor fi de folos sunt locatia exacta in care s-a produs evenimentul, directia de mers a autovehiculelor, culoarea si numarul de inmatriculare al masinilor.

Legea permite ca intelegerea amiabila sa poata fi incheiata doar intre doi soferi. De asemenea, tot conform prevederilor legale, daca exista persoane care au suferit vatamari corporale in urma accidentului sau daca exista avarii grave ale altor obiecte, nu poate fi intocmita o amiabila, fiind necesara interventia Politiei sau a altor autoritati. O alta conditie a incheierii intelegerii amiabile este ca in accidentul produs sa nu fie implicate si alte infractiuni precum:

  • Conducerea sub influenta alcoolului sau a drogurilor.
  • Conducerea fara permis auto.
  • Conducerea unui autovehicul neinmatriculat sau cu numere false.

Prin urmare, inainte de a recurge la aceasta metoda este important sa te asiguri ca sunt indeplinite toate conditiile necesare. In cazul in care esti implicat intr-un accident minor, este recomandat sa-ti pastrezi calmul si sa comunici cu celalalt sofer pentru a gasi cea mai buna solutie. De asemenea, daca ati optat amandoi pentru constatarea amiabila a accidentului, verifica la final daca toate informatiile prezentate in formular sunt corecte si reflecta foarte bine realitatea.

 

2. Intelegere amiabila – procedura si acte necesare pentru incheierea acesteia

Intelegerea amiabila este frecventa in cazul accidentelor rutiere minore care au loc in Romania deoarece contribuie la solutionarea mai rapida a dosarului de dauna. Astfel, timpul de asteptare pentru a strange toate documentele necesare si pentru repararea unui autovehicul avariat in urma unui accident se va diminua semnificativ. Amiabila se poate incheia pentru accidentele usoare produse pe un drum public, intr-o parcare publica sau de resedinta. In acest capitol vei afla care este procedura incheierii unei amiabile de accidente, ce acte sunt necesare si ce avantaje iti poate oferi aceasta metoda simplificata de rezolvare a evenimentelor rutiere neplacute.

 

2.1. Procedura unei amiabile în caz de accident

Atunci cand esti implicat intr-un accident usor in urma caruia au existat doar pagube materiale, este bine sa stii exact ce pasi trebuie sa urmezi. O obligatie a soferilor este de a scoate cat mai repede vehiculele avariate de pe carosabil, astfel incat circulatia sa se poata desfasura in conditii normale. Inainte de a face acest lucru, este recomandat sa faci rapid cateva fotografii cu accidentul si cu masinile avariate, care pot fi de un real ajutor in etapa de constatare. Ai grija ca acestea sa surprinda cat mai multe detalii cum ar fi numerele de inmatriculare ale autovehiculelor si alte aspecte importante de la fata locului.

Urmeaza apoi schimbul de date dintre soferi si completarea formularului de constatare amiabila. Acesta se poate descarca si de pe site-ul companiilor de asigurari, in cazul in care niciunul dintre soferi nu are unul in masina. Prin intermediul procedurii de constatare amiabila se stabilesc cele mai importante detalii despre producerea evenimentului. Aceasta nu are ca scop stabilirea vinovatului, ci de a oferi informatii utile companiei de asigurari, care va stabili a cui este raspunderea pentru producerea accidentului.

Dupa completarea formularului, acesta trebuie depus de catre persoana pagubita la compania de asigurari a soferului vinovat. Urmatoarea etapa este aceea de a emite documentul de introducere in reparatie a masinii. De asemenea, compania de asigurari va stabili vinovatul si va acorda despagubirea.

 

2.2. Cum se completează corect amiabila în caz de accidente ușoare?

Daca toate conditiile sunt indeplinite si ambii conducatori sunt de acord cu incheierea unui formular de intelegere amiabila, se poate trece la completarea propriu-zisa a documentului. Constatarea amiabila trebuie sa cuprinda atat datele de identificare ale masinilor, cat si informatii detaliate despre evenimentul care a avut loc. Atunci cand este completata corect, dosarul de dauna va putea fi solutionat mult mai rapid.

Intelegerea amiabila trebuie completata cu pix de culoare albastra si cu majuscule de catre ambii conducatori auto. Daca au existat martori ai accidentului rutier, acestia pot fi trecuti in campul cu numarul 5 al formularului, impreuna cu adresa si numarul de telefon. Bineinteles, martorii nu trebuie sa se cunoasca cu niciunul dintre soferii implicati in accident.

Acelasi exemplar al amiabilei trebuie completat de ambii conducatori auto si trebuie sa cuprinda doua foi autocopiative, astfel incat fiecare dintre acestia sa poata pastra un exemplar.

Formularul de constatare amiabila contine cateva zone importante precum:

  1. Partea de sus care trebuie completata cu data si ora evenimentului;
  2. Locatia in care s-a petrecut accidentul – oras, strada numar sau numele intersectiei;
  3. La partea de vatamari corporale trebuie bifata casuta NU;
  4. In zona unde se mentioneaza pagube materiale la alte vehicule decat cele implicate sau la alte obiecte, se bifeaza tot casuta NU;
  5. Punctul 5 trebuie sa fie completat cu martorii de la locul accidentului daca acestia exista.
  6. Urmeaza apoi partea colorata in albastru care trebuie completata de catre soferul vinovat. Aici sunt necesare mai multe date precum numele asiguratului, adresa, numarul de telefon, marca si tipul autovehiculului, numarul de inmatriculare, precum si detalii despre societatea de asigurare. Ultimul punct trebuie completat cu datele conducatorului autovehiculului in momentul producerii accidentului.
  7. Partea galbena din dreapta se va completa de catre conducatorul auto pagubit. Aceasta contine aceleasi informatii ca si zona albastra.
  8. In formularul de constatare amiabila exista si partea din mijloc, care face referire la circumstantele producerii accidentului. Aici trebuie bifate doar casutele corespunzatoare care se aplica evenimentului produs.
  9. In partea de jos a formularului exista si o zona dedicata realizarii unei schite a accidentului. Aceasta este obligatorie si poate fi completata de oricare dintre soferii implicati. Ceea ce este cu adevarat important este ca schita sa redea cat mai bine cele intamplate.
  10. Ultimele parti ale formularului contin observatiile suplimentare si semnaturile partilor implicate.

De mentionat este faptul ca primele cinci puncte pot fi completate de oricare din soferii implicati in accident dar urmatoarele vor fi diferite. Astfel, autorul accidentului completeaza in partea albastra, iar cel care nu este vinovat in partea galbena.

Completarea unei amiabile auto se poate face in format fizic sau, mai nou, exista si posibilitatea de a folosi o aplicatie online, prin intermediul careia se poate accesa foarte usor formularul. Aplicatia este un rezultat al parteneriatului dintre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania si ASF si reprezinta o metoda la fel de sigura si cu aceeasi valoare juridica cu cea a documentului printat.

Constatarea amiabila se poate completa de pe un telefon prin crearea unui cont in aplicatie. Urmatorii pasi sunt asemanatori cu completarea unui formular printat:

  • Introducerea datelor personale si a datelor de identificare ale masinii. In cazul in care vei avea un alt accident aceste informatii sunt preluate automat din formularul electronic.
  • Urmeaza completarea detaliilor legate de producerea accidentului, respectiv daunele provocate, dar si avariile suferite de masina personala. De mentionat este faptul ca locatia va fi preluata prin GPS, prin urmare aceasta informatie nu mai este necesara ca in cazul unui document in format fizic.
  • In aplicatie pot fi introduse fotografii si poate fi realizata schita accidentului.
  • Ultimul pas este semnarea si trimiterea formularului catre compania de asigurari.

Pentru a detine un formular al constatarii amiabile, celalalt sofer implicat trebuie sa descarce aplicatia si sa scaneze un cod QR.

2.3. Ce acte sunt necesare pentru intelegerea amiabila?

Dupa ce formularul de constatare amiabila este completat, acesta trebuie sa fie depus la societatea de asigurare in cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului. Pentru a finaliza si acest pas, este recomandat sa ai cu tine cateva copii dupa documente importante, care sa ateste corectitudinea datelor referitoare la celalalt conducator auto implicat. Printre acestea se numara:

  • Cartea de identitate;
  • Permisul;
  • Certificatul de inmatriculare;
  • Polita RCA.

2. intelegere amiabila - oameni, foaie, pix

3. Avantajele încheierii unei înțelegeri amiabile în caz de accidente

Incheierea unei constatari amiabile este in avantajul ambelor parti, fiind o procedura eficienta care salveaza timp. Iata care sunt principalele beneficii:

  • Economisirea timpului alocat pentru a merge la Biroul de accidente usoare al unitatilor de politie de pe raza localitatii unde s-a produs accidentul.
  • Procedura este foarte simpla, implicand completarea formularului de constatare amiabila, fara a fi necesara intocmirea altor documente de catre politie. Intelegerea amiabila inlocuieste procesul-verbal de constatare emis de autoritati in urma accidentului.
  • Amiabila poate fi incheiata indiferent de locul producerii accidentului. Fie ca este vorba de un drum public, de un drum care nu este deschis circulatiei publice sau de o parcare, in oricare dintre aceste situatii se poate recurge la constatarea amiabila.
  • Utilizarea formularului nu este o obligatie, ci mai degraba o alternativa pentru soferii care isi doresc o metoda de rezolvare eficienta a unui accident usor.
  • Prin intermediul acestui formular persoana pagubita se poate adresa direct companiei de asigurari, care are obligatia de a deschide dosarul de dauna, de a evalua pagubele si de a elibera actul de reparatie al masinii.

Asadar, constatarea amiabila este o procedura simpla de rezolvare a evenimentelor rutiere neplacute care sunt soldate doar cu pagube materiale minore. Aceasta poate fi folosita daca ambele parti implicate sunt de acord si contribuie la o rezolvare mult mai rapida a dosarelor de dauna.

Sursa foto: pexels.com, freepik.com