Investitie britanica la Leader Team Broker
Grupul britanic de asigurari Londongate investeste in cadrul brokerului local Leader Team Insurance si are o optiune de cumparare de pana la 40% din actiunile firmei, o investitie care va permite brokerului roman sa replice modelul de business in mai multe orase din Romania si sa creasca echipa locala.
,,Era un pas pe care trebuia sa-l facem de ceva timp, suntem in parteneriat cu compania londoneza din 2013, am reusit de-a lungul timpului sa aducem solutii inovatoare pe piata din Romania. Este o investitie care se va transpune in 2018 pe doua paliere: cresterea echipei de vanzari si replicarea modelului nostru in orasele principale ale tarii”, a spus Razvan Rusu, managing partner Leader Team Insurance, broker de asigurare, la ZF Live.
Razvan Rusu va ramane actionar majoritar in cadrul companiei chiar si dupa tranzactie, iar Londongate va putea ajunge sa detina pana in 40% din actiuni.
,,A fost decizia mea de a ramane actionar majoritar. Avem un business de 3,5-3,6 mil. euro prime intermediate anul acesta. Comisioanele sunt undeva la 600.000 de euro. Pentru noi 2017 a fost un an de crestere, similar cu anul trecut, o crestere de 30-31%. A fost un an greu si un pic sofisticat, ne-am concentrat si pe aceasta investitie.”
Razvan Rusu sustine ca anul acesta a continuat echilibrarea portofoliului de corporate cu cel de retail si a reusit sa aduca in Romania asigurari pentru piata financiara. Cea mai mare investitie facuta de Banca Mondiala prin divizia de investitii IFC a fost facuta de catre Leader Team Broker pentru o societate de recuperari creante, un pachet de asigurari de 1,3 mld. euro.
,,Noi am furnizat pachetul de asigurari si am plasat asigurarea la Londra. Este vorba de cyberinsurance, de crime insurance etc. Niciun eveniment nu seamana cu celalalt, sunt evenimente care implica sute de oameni, cum a fost Europa League din 2012, care ramane cel mai mare eveniment asigurat vreodata in Romania”.
El explica ca intreg ,,puzzle-ul” evenimentului are nevoie de o serie intreaga de asigurari: raspunderea fata de terti, spectatori, toti cei implicati in proces, tot felul de specificatii legate de partea de accidente, riscuri care decurg din folosirea artificiilor.
Sumele se pot duce intre 5 si 10 milioane de euro pentru astfel de evenimente, iar primele de asigurare pot varia, in functie de complexitate, intre 1.000 de euro si cateva zeci de mii de euro.
In schimb, pe partea financiara, cotatiile sunt mult mai mari, ,,vorbim de sute de mii de euro.”
,,Din punctul meu de vedere ar putea exista niste prevederi legale pentru organizatorii de evenimente, sa nu se intample ce s-a intamplat acum cativa ani cu evenimentul nefericit de la Colectiv.”
,,De exemplu de la firma de catering, toata lumea se poate imbolnavi, poate lua foc ceva, cade un reflector. Organizatorul trebuie sa cumpere cand organizeaza un eveniment si o polita de asigurare, customizata in functie de natura evenimentului, durata, riscuri, numarul de participanti etc.”
Ce a mai declarat Razvan Rusu la ZF Live
– In Romania gradul de penetrare la asigurari pe evenimente este foarte mic. Am incercat asigurari speciale pentru sportivi.
– Piata asigurarilor este in crestere, depasim nivelul maxim al cifrelor din 2009, au fost linii de crestere foarte interesante pe toata piata.
– Partea de bonduri este foarte putin exploatata. Consumatorul nu stie posibilitatea de a nu mai apela mereu la o banca pentru o scrisoare de garantie, se poate face direct la broker. Noi am intalnit situatii delicate pentru clienti, cand nu aveau acces la finantare, si am reusit prin aceste bonduri sa facilitam partea de implementare a proiectelor europene.
– Toate societatile, nu doar cele din domeniul asigurarilor, vor trebui aliniate normelor din protectia datelor. Automatizarea tuturor proceselor poate fi facuta prin sisteme IT. Noi dezvoltam un sistem IT foarte performant, pentru a fi compliant cu tot ce inseamna noile norme. Am inceput sa investim pentru astfel de solutii inca de la sfarsitul anului trecut.
Articol publicat in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 05.12.2017