Atac cibernetic cover

Atacul cibernetic – Riscurile acestui tip de fraudă asupra firmelor și cum poate fi prevenit


Odată cu apariția internetului s-au deschis foarte multe oportunități pentru firme care puteau să își mărească piața de desfacere pentru serviciile și bunurile pe care le produc mult mai rapid. Pe lângă avantajele evidente, rețelele virtuale care conectează țări din întreaga lume au devenit vulnerabile mai multor tipuri de fraude, precum atacurile cibernetice. Prin acestea, diverse persoane sau entități încearcă să obțină diverse beneficii.

Ce înseamnă un atac cibernetic? Acesta presupune pătrunderea în sistemele informatice ale unei firme sau chiar ale unei persoane fizice cu scopul de a obține acces la informații, bani sau documente importante, chiar confidențiale, pentru cei atacați. Nu toate aceste tentative sunt reușite, însă în ultimii ani tehnicile au devenit atât de avansate încât riscurile sunt mult mai mari.

Atacurile pot avea loc la nivel micro sau local, însă și la nivel macro, ceea ce presupune tentative de intrare în rețelele informatice guvernamentale, ceea ce poate duce la un război cibernetic care pune în pericol întreaga infrastructură operațională a autorităților unei țări.

Atacurile cibernetice presupun mai multe riscuri, mai ales pentru firmele care sunt vulnerabile în fața celor care vor să profite de slăbiciunile sistemelor informatice ale acestora. De aceea este de preferat să fie luate măsuri împotriva acestor tentative de fraudă.

Articolul de mai jos oferă o perspectivă asupra acestui tip de atac, precum și soluții de evitare a sa pentru firme mici și mijlocii care sunt adesea cele mai vulnerabile din punct de vedere informatic.

1. Atac cibernetic – ce înseamnă?

Ce inseamna un atac cibernetic

Multe persoane se întreabă ce este un atac cibernetic și care sunt consecințele acestuia. Cea mai simplu de înțeles definiție a acestuia presupune un tip de fraudă prin care un om sau chiar o organizație care operează pe internet lansează diverse programe și nu numai, prin care poate obține acces la date și informații ale celui atacat.

Atacurile cibernetice pot fi asociate furtului, dar la nivel virtual și nu fizic. Dacă până nu de mult persoanele fizice nu erau afectate foarte mult de acest tip de fraudă, dar în ultimii ani numărul acestora a început să crească odată cu folosirea mijloacelor de comunicare digitale, precum telefoanele mobile și tabletele performante, dar și a sistemelor clasice de tip desktop și laptop pe care sunt păstrate informații sensibile precum parole pentru diverse conturi.

În ceea ce privește firmele, cele mai afectate sunt întreprinderile mici și mijlocii sau așa-numitele IMM-uri. Deși mulți oameni de afaceri aflați la început de drum în ceea ce privește antreprenoriatul caută cele mai bune și moderne soluții de combatere a riscurilor la care sunt supuse firmele lor, metodele infractorilor sunt atât de avansate încât țin pasul cu dezvoltarea tehnologică, ceea ce duce la adevărate provocări pentru cei care se preocupă de integritatea informațiilor și datelor care îi pot pune în pericol în cazul în care sunt descoperite.

Nu de puține ori chiar și guvernele sau diverse instituții care asigură buna funcționare a unui stat sunt supune acestui tip de atac, această problemă transformându-se într-un adevărat război cibernetic.

Pentru a putea da un atac cibernetic, un infractor sau un hacker trebuie mai întâi să aibă o poartă de pătrundere în sistemul sau rețeaua pe care vrea să o spargă.

 

1.1. Atacurile cibernetice și principalele căi de pătrundere în firme

Atacurile cibernetice si principalele cai de patrundere in firme

Cu toate că internetul are foarte multe avantaje, acesta predispune și la destul de multe riscuri prin care persoanele și societățile pot înregistra pierderi destul de serioase. Iar pentru a putea da un atac cibernetic, un om sau organizație rău intenționați trebuie să găsească o vulnerabilitate pe care să o poată exploata. De cele mai multe ori, aceasta este omul sau calculatorul.

Cum firmele pot avea adeseori cel mai mult de pierdut, acestea sunt cel mai des atacate. Principalele căi folosite de infractorii cibernetici sunt:

  • programele informatice care pot avea mici defecte, așa-numitele bug-uri și care par inofensive;
  • e-mailul care a devenit una dintre cele mai folosite metode de atacuri cibernetice;
  • publicitatea și ofertele de marketing tendențioase prin care se lansează programe de tip malware care ,,infectează’’ programele sau sistemele informatice;
  • programele tip spyware;
  • un sistem de parolare simplu are unul dintre cele mai mari riscuri ale unui atac cibernetic;
  • rețelele de conectare la internet fără fir, Wi-Fi.

Pe lângă acestea, o nouă vulnerabilitate pentru multe firme o reprezintă acum și sistemul de lucru de acasă. Prin computere mai puțin performante sau fără protocoale de securitate bine puse la punct, hackerii pot pătrunde destul de ușor în device-urile respective de unde:

  • pot fura informații sensibile;
  • pot afecta programele de lucru;
  • pot instala diverse programe prin care spionează firma prin intermediul angajatului sau angajaților săi.

Acest lucru înseamnă că există mai multe tipuri de atacuri cibernetice, ceea ce poate îngreuna metodele de prevenire a acestora.

 

1.2. Tipuri de atacuri cibernetice

Tipuri de atacuri cibernetice

În momentul de față, sunt mai multe tipuri de atacuri cibernetice și din păcate pe măsură ce sistemele de securitate avansează, apar noi metode ingenioase prin care hackerii țin pasul cu dezvoltarea tehnologică. Acesta ar fi un prim motiv pentru care prevenirea acestor fraude să fie prevăzută, astfel încât să nu se ajungă în faza în care trebuie combătută.

Iată care sunt cele mai cunoscute și folosite tipuri de atacuri cibernetice:

  • atacurile de tip ransomware sau în vederea răscumpărării controlului asupra sistemului vizat;
  • atacurile de tip spyware sau de spionaj;
  • atacurile de tip malware sau instalare a unor programe dăunătoare;
  • atacurile prin intermediul adresei de e-mail, de tip phishing;
  • atacurile de tip Distributed Denial-of-Service (DdoS) care se referă la refuzarea accesului unui utilizator la o rețea sau website.

Pe lângă acestea, care sunt cel mai des întâlnite în toată lumea, mai sunt și alte tipuri de atacuri cibernetice mai rar folosite și ale căror consecințe sunt la fel de dăunătoare ca ale celor mai utilizate.

Atacul cibernetic de tip ransomware este cel prin care după ce un hacker a reușit să pătrundă în sistemul informatic al unei firme și să obțină acces la diverse date să ceară o răscumpărare pentru a nu dezvălui informațiile accesate sau pentru restabilirea controlului proprietarului de drept.

Atacurile de tip spyware sunt lansate cu scopul de a afla informații confidențiale pentru  a fi utilizate împotriva firmei de la care au fost obținute sau chiar de a-i perturba activitățile. Ele presupun instalarea unor programe greu detectabile care accesează un computer sau întreaga rețea a unei societăți.

Atacurile de tip malware presupun instalarea unor programe care fie pot produce pagube, fie pot bloca sistemele de operare ale unei firme.

Atacurile de tip phishing realizate prin intermediul de trimitere de e-mail-uri frauduloase sunt destul de frecvente și vizează în special persoanele fizice, cum sunt angajații unei firme. Aceste mesaje pot părea atât de reale uneori încât cei vizați să ofere informații sensibile care duc la vulnerabilități destul de mari la nivel de companie.

Atacurile cibernetice de tip DDoS sunt destul de complexe, ele referindu-se la pătrunderea mai multor sisteme de computere conectate la rețeaua sau website-ul companiei prin care se refuză accesul utilizatorilor la ele. Acestea sunt lansate de obicei pe servere slab protejate.

Multe dintre acestea pot fi prevenite prin simpla atenție a persoanei care intră pe diverse website-uri sau prin evitarea deschiderii unor programe suspicioase, în timp de altele au nevoie de sisteme avansate de depistare.

Cu toate că un atac cibernetic poate fi combătut, prevenția să este mult mai bună, evitând riscurile la care pot fi supuse companiile care nu știu dinainte cărui tip de astfel de fraudă vor fi supuse, care vor fi consecințele, precum și timpul necesar pentru repunerea în funcțiune a sistemelor sau rețelelor informatice, dacă mai pot fi recuperate.

 

2. Atacul cibernetic – Cum poate fi prevenit

Atacul cibernetic Cum poate fi prevenit

Confruntate adesea nu doar cu unul, ci cu mai multe tentative, multe firme ajung să ducă adevărate războaie cibernetice cu hackerii sau organizațiile care vor prin orice mijloace să pună mâna pe informații confidențiale. Băncile, dar și firmele mici din domeniul cercetării care creează diverse patente sunt susceptibile acestui tip de fraudă. De fapt, orice societate folosește un sistem informatic riscă un asemenea incident de securitate.

Deoarece magnitudinea unui atac cibernetic este realizată după ce acesta are loc, prevenția este o opțiune mult mai bună pentru societățile care știu că dețin anumite informații care odată compromise pot cauza daune de nerecuperat.

Din punct de vedere al prevenției, există două metode prin care aceasta poate fi implementată, și anume:

  • cele active;
  • cele pasive;

Din punct de vedere activ, o companie își poate lua măsuri de protecție care să vizeze securizarea serverelor, aducerea în firmă de specialiștii IT prin crearea unui departament specializat, precum și prin alte metode proprii domeniului de activitate.

Din punct de vedere pasiv, o asigurare IT poate fi un pas important în prevenirea unui război cibernetic ulterior. Acest lucru înseamnă și verificarea riscurilor la care se supun firmele.

În acest scop, este recomandată alegerea unui broker de asigurări care să ofere astfel de soluții.

 

2.1. Atacurile cibernetice și cele mai mari riscuri pentru firme

Tipuri de atacuri cibernetice

Ce poate însemna un atât cibernetic pentru o firmă din punct de vedere al riscurilor asumate? Iată o întrebare care poate avea mai multe răspunsuri, în funcție de domeniul de activitate și de mărimea acesteia.

Trebuie avut în vedere însă că riscurile asociate nu vizează doar firma în sine, ci și alte părți cu care aceasta are diverse relații. De la furnizori la clienți, toți pot avea de pierdut în urma unui astfel de atac.

Concret, iată principalele riscuri la care sunt supuse firmele care se confruntă cu atacurile cibernetice:

  • furtul de informații confidențiale, secrete comerciale, patente, etc.
  • pierderi financiare cauzate de folosirea datelor obținute fraudulos;
  • daune aduse reputației și prestigiului firmei cauzate de neîncrederea celor cu care lucrează;
  • pierderile de echipamente și chiar programe care nu mai pot fi recuperate în unele cazuri;
  • cheltuieli neprevăzute cu anchete care trebuie derulate pe mai multe planuri.

Pe lângă cele generale, firmele se pot confrunta și cu alte riscuri care pot duce la războaie cibernetice care se pot întinde pe perioade lungi de timp, ceea ce poate duce la pierderi financiare care să aibă legătură și cu consecințele unei astfel de fraude.

Acestea sunt cele mai importante motive pentru care firmele trebuie să își ia atât măsuri active, cât și pasive prin care să se pună la adăpost de consecințele nefaste ale unui astfel de atac.

 

2.2. Războiul cibernetic și căile de contracarare ale sale

Razboiul cibernetic si caile de contracarare ale sale

Pe cât de multe firme și sectoare de activitate există, pe atât de răspândite sunt și tipurile de atacuri cibernetice. Chiar dacă domeniul securității informatice este destul de avansat, hackerii țin pasul cu ele și vin cu metode ingenioase cu ajutorul cărora pot fura informații și bani de cele mai multe ori. De aceea. măsurile luate trebuie să fie pe mai multe planuri.

Din punct de vedere activ, o firmă trebuie să fie întotdeauna pregătită pentru un război cibernetic, indiferent că va avea sau nu loc. De asemenea:

  • instruirea continuă a angajaților, care sunt una din verigile slabe atunci când vine vorba despre atacuri cibernetice este prioritară;
  • folosirea unor programe ale căror licențe și politici de securitate sunt actualizate regulat;
  • crearea unor planuri de backup prin care informațiile sensibile să poată fi recuperate în cazul unui atac cibernetic;
  • analizele de risc efectuate la intervale regulate de timp pentru a determina cât de sigure sunt sistemele informatice folosite de companie.

Pe lângă aceste metode care pot preveni și chiar contracara atacurile cibernetice, o altă metodă pasivă, de data aceasta, poate întregi pachetul de măsuri luate împotriva organizațiilor criminale informatice. De exemplu, asigurările Cyber create special pentru afacerile care au în vedere protecția avansată atât a activității lor, cât și a datelor furnizorilor și clienților lor.

Ce este un atac cibernetic? Fie că este vorba despre o fraudă minoră asupra unei persoane fizice sau una majoră comisă asupra unei firme, consecințele pot fi catastrofale în unele cazuri, chiar și cele care par foarte simple. De la date la bani, secrete comerciale și informații confidențiale, toate pot fi furate de hackeri sau organizații specializate în crime de natură informatică. Din fericire există și măsuri care pot fi luate pentru a preveni, combate și, în unele cazuri, recupera prejudiciul și care pot fi implementate atât de firmele mici, cât și de cele mari, mai ales că niciuna dintre ele nu este în deplină siguranță cât timp lucrează cu sisteme și rețele informatice.

Sursa foto: Pexels.com