Top 5 asigurari pe care e bine sa le aiba oricine. Cat costa sa te asiguri daca mergi pe trotineta


 

Romanii sunt cei mai nepregatiti din Uniunea Europeana pentru “Doamne fereste”.

Cheltuim anual doar 630 de lei, in medie, pe cap de locuitor, ca sa ne asiguram in fata pericolelor, in timp ce vecinii bulgari, de pilda, aloca dublu, iar media europeana este de 2.000 de euro.

La noi, mare parte suma se duce catre asigurarile obligatorii, cum este cea RCA pentru masina. In ultimul an, in schimb, a crescut interesul pentru asigurarea privata de sanatate, inclusiv cea internationala.

Cat costa aceasta si cum functioneaza a explicat Razvan Rusu, specialist in asigurari, de la Leader Team Broker, invitatul Stefanei Todica la emisiunea iBani.

 

Stefana Todica: Cum arata un top 5 al asigurarilor pe care e bine sa le aiba fiecare dintre noi?

Razvan Rusu: Cred ca romanii ar trebui prima si prima data sa aiba o asigurare privata de sanatate. Apoi, asigurarile de viata si apoi sa trecem la partea de bunuri, de proprietati si nu in ultimul rand asigurarile auto si rca, care sunt din pacate intr-o proportie covarsitoare in tot ce inseamna cheltuielile romanilor pe parte de asigurari, pentru ca ne obliga legea.

Si as mai puncta asigurarea de raspundere civila generala, care in momentul de fata exista si la noi in tara si o sa va dau un exemplu, ce inseamna o astfel de asigurare si de ce ar fi bine sa o achizitionam, apropo de Doamne fereste: putem sa fim intr-un magazin, intr-un mall, si cadem peste o vitrina cu parfumuri, cu bauturi scumpe. Ce facem atunci? Va trebui sa platim daunele respective la magazin.

 

Stefana Todica: Sau poate copilul nostru, de exemplu?

Razvan Rusu: Da, sau poate copilul nostru poate sa sparga un geam de la o masina, de la o locuinta. Si atunci asigurarea asta de raspundere civila generala ar trebui sa fie in buzunarul nostru, pentru ca ne protejeaza fix de astfel de probleme pe care le putem avea pas de pas. Practic, neintentionat.

 

Stefana Todica: E scump sa te protejezi pentru acest drob de sare? Pentru ca pare putin probabil.

Razvan Rusu: Trebuie sa cheltuim maximum 7-10 lei pe luna, deci nu ar fi un cost extraordinar de mare, dar ne-ar scuti de foarte multe belele, intre ghilimele.

 

Stefana Todica: Mai ales daca suntem neindemanatici.

Razvan Rusu: Da, sau, daca ati vazut, e mai nou sportul asta cu trotineta, sa mergem cu trotineta prin oras. Eu personal am vazut cateva accidente si cei care sunt pe trotinete nu sunt de multe ori foarte atenti. Au intrat in masini, au cazut peste masinile respective, au spart parbrizul. Ei, o asigurare de genul asta acopera si astfel de daune.

 

Stefana Todica: Fara aceasta asigurare cum se intampla?

Razvan Rusu: Acum iti ceri scuze si te intelegi cu soferul respectiv, ceea ce nu mi se pare neaparat cea mai buna solutie pentru a trece peste un astfel de obstacol, mai ales daca vorbim de o masina scumpa.

Recent, a aparut si la noi asigurarea privata de sanatate internationala.

 

Stefana Todica: Cum functioneaza asigurarea de sanatate internationala?

Razvan Rusu: Ne da acces la toate clinicile si spitalele din lume. Este cunoscut faptul ca pentru anumite afectiuni, cum ar fi cancerul, sau anumite boli grave, transplant de organe, sunt anumite clinici sau spitale specializate fix pe zona aia. 11.51.24 Si atunci pentru salvarea vietii unui om ne ducem direct la acea clinica care stie cel mai bine cum se trateaza un anumit tip de cancer, sa spunem.

Si nu numai, asigurarea de sanatate privata internationala nu valideaza doar pentru bolile grave, ci pentru orice fel de afectiuni sau orice fel de controale pe care am putea sa le facem. Multe dintre ele intra si in zona de preventie. Pot sa ma duc la orice clinica din lume, o aleg eu, si pot sa imi fac o scanare completa, CT, RMN, ce considera doctorul, si vad in ce stare este sanatatea mea la acel moment.

 

Cat costa asigurarea de sanatate internationala

– 450-650 de euro/an pentru un copil
– 1.500 – 3000 de euro/an pentru un adult